Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
17.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

eksplozija

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 17.56

8 let

Število žrtev v eksploziji Minsku narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V eksploziji, ki je odjeknila na eni najbolj prometnih postaj podzemne železnice v središču Minska v času večerne prometne konice, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 11 ljudi, 126 je bilo ranjenih.

Namestnik glavnega tožilca Andrej Šved je dejal, da gre za teroristično dejanje. To je dejal po izrednem srečanju, ki ga je po eksploziji sklical beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, nanj pa med drugimi povabil vodjo beloruske varnostne službe, župana Minska in vodja policijske uprave v mestu.

So napad organizirali "od zunaj"? Lukašenko je po srečanju dejal, da ne izključuje možnosti, da so napad organizirali "od zunaj", "da pa je treba pogledati tudi doma". Lukašenko, avtoritativen vodja, ki je zaradi zatiranja opozicije pogosto deležen kritik Zahoda, sicer pogosto obtožuje sile iz tujine, da skušajo destabilizirati državo. Šefa obveščevalne službe KGB je osebno pooblastil za vodenje preiskave in da najdejo storilce.

Eksplozija je odjeknila ob 18. uri po lokalnem času na postaji Oktjabrska, na kateri se križata dve progi podzemne železnice. Postaja je le kakih sto metrov daleč od predsednikove rezidence in palače republike, koncertne dvorane, kjer pogosto potekajo državne slovesnosti. Kraj eksplozije je dve uri za tem obiskal Lukašenko, ki pa po obisku ni dal izjave.

Podzemna železnica je popolnoma ohromljena Ena od prič je dejala, da se je ob eksploziji zrušil vsaj del stropa postaje. Po navedbah dopisnika AFP je prvi krvavi napad v zgodovini beloruske prestolnice popolnoma ohromil podzemno železnico v mestu z 1,8 milijona prebivalcev.

Politične napetosti v državi naraščajo od decembra lani, ko je zaradi spornih predsedniških volitev protestiralo na tisoče ljudi, oblasti pa so odgovorile z nasiljem in prijele več kot 700 ljudi, med njimi tudi sedem predsedniških kandidatov.

Ne spreglejte