David Kos

Četrtek,
19. 6. 2014,
8.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 19. 6. 2014, 8.02

8 let, 5 mesecev

Sivo eminenco slovenske energetike preiskuje Durs

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Enega izmed ključnih igralcev pri izgradnji Teš 6 in sivo eminenco slovenske energetike Petra Kotarja preiskuje davčna uprava.

Durs je po pisanju Dnevnikovega novinarja Primoža Cirmana Kotarjevo podjetje Sol Intercontinental začel obravnavati že leta 2012, konec lanskega pa je na nepremičninah v lasti podjetja vpisal tudi sklepe o začasnem zavarovanju premoženja.

Pod Dursovim zavarovanjem so se tako znašle naslednje nepremičnine: proizvodna hala v Trbovljah, štirisobno stanovanje v ljubljanski Šiški, tri manjša v Ljubljani in 130 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Portorožu.

Katere Kotarjeve posle preiskujejo na Dursu, uradno ni znano, po pisanju Dnevnika pa naj bi preiskovali domnevne davčne vrtiljake in izplačila prek slamnatih podjetij. To naj bi pri preiskavi Teš 6 zaznali kriminalisti. Kotarjavo podjetje naj bi za posle v TEŠ 6 s švicarskim Alstomom sklepalo fiktivne svetovalne pogodbe.

Kotar in njegov sin sta leta 2007 na svoj transakcijski račun polagala tudi večje vsote gotovine.

Sol Intercontinental, ki je tudi zastopnik hrvaškega Alstoma, je bil več let pomemben dobavitelj državnim energetskim družbam. Največ so sodelovali z ljubljansko Te-Tol.