Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 15.49

8 let

Simič vložil 12 tožb v višini 236.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor Durs Ivan Simič je v času od lanskega septembra do letošnjega januarja vložil 12 tožb zoper posameznike in medije, ki so o njem neresnično govorili in pisali.

Skupni znesek tožb znaša 236.000 evrov, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Simič. Najbolj zajetna je tožba zoper davčnega inšpektorja Đorđa Perića, in sicer v višini 100.000 evrov. Kot je pojasnil Simič, je Perić po neuspešnem kandidiranju za generalnega direktorja Dursa želel postati direktor davčnega urada Ljubljana oz. njegov namestnik. Ker mu ni ustregel, "se je zgodilo, kar se je zgodilo," je dejal Simič. Spomnil je, da je Perić zoper njega vložil kazensko ovadbo, za katero sploh ni vedel. "Naj mi kdo pove, kaj sem storil nedovoljenega," je dejal.

Tožbe tudi zoper medije Vest, Dnevnik, Mladina, Delo, Mediaprojekt in Pro Plus

Simič je zoper Perića vložil še eno tožbo v višini okoli 10.000 evrov, preostalih 10 v nižjih zneskih pa zoper poslanca Milana Cvikla in Bredo Pečan, nekdanjega generalnega direktorja Dursa Stojana Grilja in davčnega inšpektorja Janeza Vrhunca ter zoper medije Vest, Dnevnik, Mladina, Delo, Mediaprojekt in Pro Plus. O njem so med drugim govorili oz. poročali, da je koruptiven, se ukvarja z davčnim svetovanjem, je preprečil davčne preglede.

Če se bodo omenjeni opravičili, je Simič pripravljen tožbe umakniti. Izjema je Perić, s katerim se "nimamo kaj pogovarjati in se vidimo na sodišču", je dejal. "Bodite prepričani, da bom pripeljal veliko število prič, ki bodo povedale, da nisem vršil nobenih pritiskov," je dejal.

"Vsem bom dal možnost, da se mi v sedmih dneh od dneva kosila opravičijo"

Simič je tako vsem toženim z izjemo Periča poslal vabilo na kosilo prihodnjo sredo v Ljubljani, da se pogovorijo o njihovih izjavah. "Vsem bom dal možnost, da se mi v sedmih dneh od dneva kosila opravičijo," je dejal. Opravičila naj bi bila po njegovih pričakovanjih objavljena v v medijih, v katerih so objavili svoje izjave. Zoper tiste, ki bodo to storili, bo Simič tožbe umaknil.

Simič je poudaril, da mu ne gre za denar. V primeru zmage bo tako vso odškodnino nakazal za nakup opreme za Pediatrično kliniko. "Če se vsi opravičijo, bom imel stroške samo jaz," je dejal ter povedal, da je za sodne takse odštel 2490 evrov.

"Edino, kar sem zahteval, je bilo da se pregledi vršijo zakonito"

"Nisem storil nič narobe, nisem vplival na nikogar, nisem posegal v davčni postopek, nisem preprečil razširitve davčnega pregleda in sem se od pregleda distanciral. Edino, kar sem zahteval, je bilo da se pregledi vršijo zakonito in ne glede na to, za koga gre," je poudaril Simič.

Poleg tega je vložil še kazenske ovadbe zoper predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa ter zaposlenega pri tej komisiji Bećira Kečanovića zaradi zlorabe položaja ter zoper Cvikla zaradi obrekovanja.

Ne spreglejte