Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
15.12

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 15.12

8 let, 6 mesecev

Pri Trbovljah strmoglavilo letalo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na področju Svete planine, približno pet kilometrov severno od Trbovelj, so našli razbitine letala tipa antonov, ki je zjutraj poletelo z letališča Šentvid pri Stični.

Letalo, v katerem sta bila dva člana posadke, je letelo proti Mariboru, ko je izginilo z radarske slike. Nesrečo je preživel kopilot iz Šmartnega pri Litiji, ki je poškodovan, medtem ko je pilot iz Tržiča mrtev. Opekline različne globine so prizadele 80-odstotkov poškodovančevega telesa, njegovo zdravstveno stanje je zato slabo. Letalo staro 30 let in redno vzdrževano Strmoglavilo je letalo znamke Antonov 2, ki ga je lastnik, Zavod Šolt, uporabljal za šolanje padalcev. Predstavnik zavoda Šolt Aleš Debeljak je dejal, da je bilo 30 let staro letalo, ki je vzletelo z letališča Šentvid pri Stični, na poti na Madžarsko na redni servis in preoblačenje platna. Letalo je bilo po njegovih besedah dobro vzdrževano in z njim ni bilo težav.

Antonov an-2 je rusko letalo, ki je prvič poletelo leta 1947, gre pa za izredno okretno in uporabno letalo, zaradi česar je njegova proizvodnja trajala kar 45 let, kar je največ doslej za katerokoli letalo na svetu. Antonov an-2 so proizvajali predvsem za kmetijska dela, zapraševanje polj, zaradi česar je dobil tudi ruski nadimek kukuruznik. Po svetu je ta model letala izredno priljubljen tudi med padalskimi šolami, saj lahko prepelje do 12 potnikov, vzleti pa lahko tudi s travnika.

Letalo so uporabljali tudi med vietnamsko vojno, ko so ga sile severnega Vietnama uporabljale kot bombnik, med vojno na Hrvaškem pa so ga hrvaške vojaške sile uporabljale za dostavo opreme v oblegani Vukovar.

Ne spreglejte