Ponedeljek,
22. 6. 2015,
13.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 13.24

8 let, 5 mesecev

Potrjeno: Glavni razlog za zastrupitev v Žalcu indijska konoplja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V centru za zastrupitve potrdili: v žalskem primeru je šlo za zastrupitev z indijsko in ne z industrijsko konopljo.

V celjskem primeru je šlo za zastrupitev z indijsko in ne z industrijsko konopljo, je povedal Miran Brvar, vodja centra za zastrupitve na UKC Ljubljana. Kot je pojasnil, so iz celjske bolnišnice zaradi težav s pacienti klicali dežurnega toksikologa.

"Primeri zastrupitev s THC so vse pogostejši," je povedal Brvar. "V Ljubljani smo imeli lani 30 primerov zastrupitve, in sicer 10 primerov s hašiševim oljem in 20 s hrano s kolački."

Bruhanje, razbijanje srca, izguba zavesti in epileptični krči Značilni znaki zastrupitve s THC so bruhanje, razbijanje srca, izguba zavesti, pa tudi psihoze in epileptični krči. "Vsi ti znaki so pri starejših ljudeh, ki jih lahko spremljajo še druge bolezni, lahko še bolj izraziti." Kot je še pojasnil Brvar, so koncentracije THC v hrani veliko večje, zato so tudi zastrupitve s kolački hujše kot pri kajenju.

Primer, ki ga je navedel Brvar: indijska konoplja v obliki cigarete (džojnt) vsebuje približno 10 miligramov THC, medtem ko je lahko v enem kolačku tudi do 1000 miligramov THC.

Za razliko od ZDA pri nas do zdaj nismo zabeležili smrtnih primerov, ki so posledica tega, da otroci pomotoma zaužijejo piškotek z vsebnostjo THC, je dodal Brvar.