Obdukcija: Rotar umrl zaradi zastoja srca

Vzrok za nenadno smrt 47-letnega Roberta Rotarja v soboto v zaporu v Zadru je zastoj srca, je po poročanju hrvaških medijev pokazala obdukcija.

Foto: Matej Leskovšek

Rezultate obdukcije je med obiskom v zadrskem zaporu, kjer je bil Rotar priprt zaradi suma ponarejanja denarja in dokumentov, razkril hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković. Ta je zaradi smrti Slovenca prekinil dopust in se sestal tako z vodstvom zapora kot tudi zaporniki, zaprtimi v isti celici kot Rotar.

"Med obiskom ministra Bošnjakovića je bilo končano poročilo o obdukciji Splošne bolnišnice Šibenik, ki je pokazalo, da je bila nenadna smrt naravna oziroma posledica zastoja srca," je sporočilo hrvaško pravosodno ministrstvo.

Dan pred smrtjo potožil zaradi težav

Rotarja, ki je obogatel zaradi posla s tiskanjem registracijskih nalepk za motorna vozila v času vlade LDS (znan je bil kot čudežni deček LDS), so v zapor v Zadar pripeljali 2. avgusta. V zaporniški sobi je bil še s tremi zaporniki. V četrtek, 3. avgusta, so opravili zdravniški pregled, v petek okoli 23. ure pa se je pritožil zaradi bolečin v prsih in glavobola, zaradi česar so poklicali nujno medicinsko pomoč. 

V soboto okoli 10.10 se je v zaporniški sobi nenadoma zgrudil in pri tem z glavo udaril v rob mize ter izgubil zavest. Pravosodni policisti in drugi zaporniki so mu priskočili na pomoč in poklicali reševalce. Prepeljali so ga v Splošno bolnišnico Zadar, kjer je ob 11.05 umrl, je še sporočilo pravosodno ministrstvo. Zadarski list je sicer v soboto poročal, da je imel Rotar že dlje časa zdravstvene težave.

V vili našli "tovarno" za ponarejanje

Rotar se je v priporu znašel, ko ga je zadrska policija kazensko ovadila zaradi suma ponarejanja denarja in dokumentov. V vili v kraju Diklo pri Zadru, ki jo je uporabljal, preden jo je zaradi finančnih težav izgubil, naj bi našli "tovarno" za izdelavo ponarejenega denarja in dokumentov. Med preiskavo so policisti v vili našli tudi vzorec za izdelavo osebnih dokumentov različnih držav in materiale za izdelavo dokumentov, je poročal portal zadarski.hr.

Pred preiskovalnim sodnikom je Rotar izjavil, da je sofisticirano opremo uporabljal za svoje delo. Pojasnil je, da se je dlje časa ukvarjal z grafično dejavnostjo in da je imel nekaj specializiranih podjetij. Nekatera so imela sedež v Zadru.

Po prekinitvi sodelovanja odškodnina

Rotar je bil lastnik podjetja Mirage, ki je v stečaju. Potem ko je država leta 2008 z njim prekinila sodelovanje, mu je morala pred leti izplačati odškodnino zaradi enostranske odpovedi pogodbe glede registracijskih nalepk za motorna vozila.

Vrhovno sodišče je namreč skoraj v celoti ugodilo reviziji državnega pravobranilstva zoper sodbo višjega sodišča v Ljubljani, in sicer tako, da je bila Republika Slovenija namesto 4,6 milijona evrov oz. z zamudnimi obrestmi 8,4 milijona evrov izgubljenega dobička dolžna plačati dobrih 400 tisoč evrov oz. skupaj z obrestmi nekaj več kot 730 tisoč evrov.

Sorodne vsebine

Komentarji

8
  • stanly / 08.08.2017. ob 15:49

    nekoga zelo zanimajo njegovi stroji za izdelavo dokumentov in denarja...

  • MarkJurko / 08.08.2017. ob 14:17

    In z glavo udaril v mizo. Čudno, ženske se ponavadi zaletijo v vrata in preživijo. Saj ne se delat norca iz nas.

  • stanly / 08.08.2017. ob 08:27

    naša država ne bi smela nasedati hrvaškim državi in neodvisna bi morala sprožiti svojo preiskavo...

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano