Torek,
27. 5. 2014,
13.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 27. 5. 2014, 13.17

8 let, 5 mesecev

Obdolženega Dolamiča našli mrtvega v Savudriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanjega svetovalca SLS Dušana Dolamiča, ki bi se moral dopoldne udeležiti obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču, tja ni bilo, saj je pred dobrim tednom dni umrl.

Kot je predstavnikom medijev, ki smo čakali pred razpravno dvorano 316 na predobravnavni narok v zadevi Dušana Dolamiča pojasnila predstavnica ljubljanskega sodišča, so zjutraj dobili informacijo, da je 58-letni Dolamič umrl. Na sodišču bi se sicer moral zagovarjati zaradi suma poslovne goljufije po 217. členu kazenskega zakonika.

Iz urada predsednika okrožnega sodišča so nam kasneje sporočili, da so potrjeno informacijo o Dolamičevi smrti prejeli od njegovega zagovornika. Po naših informacijah je Dolamič preminil 17. maja v kampu v Savudriji. Pokopali so ga minuli četrtek, neuradno pa je smrti botrovala kap.

Kdo je Dušan Dolamič? Dušan Dolamič je končal ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, leta 1981 je za dramaturgijo prejel univerzitetno Prešernovo nagrado.

Pred prvimi volitvami po osamosvojitvi je vodil kampanjo Marjana Podobnika. Njegovo podjetje Magenta je bilo namreč pristojno za izvedbo SLS-ove volilne kampanje, medtem ko je omenjena stranka takrat zbirala sredstva sponzorjev na računu njegovega drugega podjetja Herties.

Na začetku lanskega leta so ga slovenski kriminalisti v preiskavi oškodovanja NLB pridržali.

Dolamič je imel od leta 2008 prek svojega podjetja Make up workshop v lasti večinski delež kranjskega tekstilnega podjetja Zvezda, specializiranega za proizvodnjo lepljivih in nelepljivih medvlog z blagovno znamko Centelin. To je precej sodelovalo s podjetji Ibi, Mura in Tosama. Zvezdo je Dolamič kupil, ker je po lastnih besedah želel uvesti proizvodnjo z višjo dodano vrednostjo, pri tem je računal na pomoč tujih partnerjev, predvideval pa preboj na evropske trge. Za podjetje je Dolamič najemal precej posojil.

Jeseni 2009 je tožilstvo prejelo ovadbo zoper nekdanje vodstvo in lastnike Zvezde holdinga, šlo naj bi za sum zlorabe pooblastil, prek česar naj bi si skušali pridobiti osem milijonov evrov. Šest oseb, ki so jih ovadili delavci omenjenega podjetja, naj bi prenakazovalo zneske, prikazane kot posojila ter poroštva fizičnim in pravnim osebam, čeprav te niso poslovale z Zvezdo.

Na seznamu spornih poslov Zvezde naj bi bila tudi prodaja nepremičnin NLB in pridobitev lizinga, po ocenah naj bi šlo za desetmilijonsko oškodovanje, Zvezda pa naj bi zato končala v stečaju.