Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 1. 2020,
7.21

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

Natisni članek

gore noad

Petek, 17. 1. 2020, 7.21

4 leta, 3 mesece

Nova tragedija v slovenskih gorah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

V četrtek se je na poti s Korošice proti Ojstrici v občini Solčava poškodoval planinec. Kljub pomoči reševalcev je zaradi hudih poškodb umrl. 

V četrtek okoli 15. ure popoldne se je na poti s Korošice proti Ojstrici v občini Solčava poškodoval planinec, na svoji strani poroča uprava za zaščito in reševanje. Ob zdrsu je 69-letniku skušala pomagati tudi planinka, ki je bila z njim, a sta skupaj zdrsnila v globino 50 metrov. Planinka se je nato s cepinom uspela ustaviti, moški pa je zdrsnil še 50 metrov v globino, so sporočili celjski policisti. 

Posredovala sta helikopter Slovenske vojske in dežurna ekipa nujne medicinske pomoči. Prišli so do poškodovanca in ga oskrbeli, a je ta zaradi hudih poškodb umrl. 

S helikopterjem so ga prepeljali v Mozirje in predali ustreznim službam. Gasilci so v Mozirju zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Kaj vse spada v nahrbtnik in kaj pomeni smrtno kombinacijo?

V sredogorje ali visokogorje se nikar ne podajajte brez derez. Dereze niso enake derezicam, opozarja Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije. Te so primerne zgolj za sprehod po pločniku ali ravnini, nikakor pa ne za hojo v sredogorju ali visokogorju.

Dereze vedno uporabljamo v kombinaciji s cepinom, ne s pohodniškimi palicami. "To je smrtna kombinacija," opozarja izkušeni gorski reševalec in inštruktor. Zelo pomembna so tudi primerna topla oblačila, pri katerih ne smejo manjkati kapa in rokavice.

V nahrbtnik spada tudi lavinski trojček, ki ga sestavljajo lavinska žolna, lopata, ki je lahko takšna, da jo je mogoče kombinirati s cepinom, in lavinska sonda (aluminijasta zložljiva palica, s katero prebadamo plazovino in lažje najdemo osebo, ki jo je zasul plaz).



Na pot se ne odpravite brez prve pomoči

Ne pozabite na prvo pomoč, zložljive pohodne palice za boljše ravnotežje, ki pa jih uporabljajte samo takrat, ko si pri vzponu ne pomagate z derezami.

Priporočljiva je tudi uporaba varnostne čelade, še posebej če je tura speljana po poteh pod stenami ali zamrznjeni podlagi. V nahrbtniku naj bodo še astronavtska folija in vrečka hrane z visoko energijsko vrednostjo, termočutara in zaščitna oblačila, ki nas bodo zaščitila pred vlago, ter toplejša puhovka.

Zelo pomembna je tudi kakovostna obutev. "Primerni so čevlji s trdim podplatom, ki omogoča večjo stabilnost, nikakor pa pozimi ne uporabljajte superg ali obutve za gorski tek," priporoča Šerkezi. Odveč ne bo niti nahrbtnik z zračnim balonom, ki pohodnika ali turnega smučarja, če ga zajame plaz, obdrži na vrhu plazovine.
Ne spreglejte