Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rok Snežič utaja davkov goljufija

Sreda, 8. 5. 2013, 11.19

8 let

Namesto na sodišče na dopust

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zatožna klop na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer danes poteka predobravnavni narok zaradi goljufij, davčne utaje in pranja denarja, je ostala prazna.

Ker naj bi državo prikrajšala za okoli 600 tisoč evrov davka, bi morala danes na zatožno klop sesti Rok Snežič in Nenad Đukić, a namesto tega dopustujeta, zato tudi vabil na sojenje nista prevzela. Njuni zagovornici sta sodnici Andreji Sedej Grčar včeraj popoldne poslali prošnjo, da bi predobravnavni narok preložila, a ta tega ni storila.

"Ker je v tej zadevi odrejeno začasno zavarovanje, se šteje, kot bil bila priporna zadeva. Zaradi tega bom obravnave razpisala tudi med sodnimi počitnicami, računajte tudi, da bodo dvakrat na teden. Nobenega opravičila, če ne bo res opravičeno, ne bom sprejemala," je bila jasna Sedej Grčarjeva.

Tako bo že danes po sodnem vročevalcu obdolženim posredovano novo vabilo, in sicer za 15. maj, ko bo sodnica opravila predobravnavni narok še za Damjana Metelka in Tadeja Redžepa, medtem ko bo predobravnavni narok za Mitjo Sušnika in Davorina Krajnca 22. maja.

Fiktivne transakcije pri preprodaji luksuznih jaht Vsem obdolženim tožilstvo očita fiktivne transakcije pri preprodaji dveh luksuznih jaht, obtožnica na 81 straneh pa jim očita tri sklope kaznivih dejanj. Snežiču in Đukiću, znanima mariborskima podjetnikoma, obtožnica očita po dve kaznivi dejanji goljufije in en poskus, pranje denarja in napeljevanje k temu dejanju ter davčno zatajitev. Sušnik je obdolžen dveh kaznivih dejanj pomoči pri goljufiji in utaje davka, Metelko dveh kaznivih dejanj pomoči pri goljufiji, Redžep goljufije, Krajnc pa pranja denarja.

Snežič, Đukić in Metelko so sicer podali ugovore zoper obtožnico, kar se sicer šteje, kot da kaznivega dejanja ne priznavajo, kljub temu pa se morajo o krivdi oziroma nekrivdi izreči na predobravnavnem naroku.

Snežič in Đukić sta se aprila 2010 znašla v odmevni kriminalistični preiskavi. Skupaj z drugimi obdolženimi naj bi s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji oziroma s tako imenovanimi missing traderji leta 2008 organizirala in izpeljala fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht znamke Atlantis. Pri tem sta po trditvah tožilstva od davčne uprave zahtevala vračilo davka na dodano vrednost (DDV) in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav missing traderji, prek katerih naj bi poslovala, DDV-ja sploh niso plačali.

Eno jahto naj bi si izmislili Pri vsakem lažnem poslu naj bi državo oškodovala za več sto tisoč evrov DDV-ja – skupaj naj bi šlo za okoli 600.000 evrov –, s (pre)prodajo izmišljene luksuzne jahte Dominator, ki menda sploh ni obstajala, pa sta si po prepričanju preiskovalcev poskusila pridobiti še pol milijona evrov, a v tem primeru neuspešno.

Septembra lani, dobri dve leti po tem, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi odredb preiskovalnega sodnika izpeljali obsežne hišne preiskave na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Krško in Koper, je specializirano državno tožilstvo po končani sodni preiskavi zoper šesterico vložilo obtožbo. Zoper Snežiča in Ðukića ves čas postopka velja sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Še v drugem postopku

Zoper Snežiča in Ðukića poteka tudi sodna preiskava zaradi identičnih dejanj iz leta 2007, in sicer zaradi kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti, goljufije in ponarejanja listin.

Ne spreglejte