Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
14.12

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

droga kokain policija

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 14.12

8 let, 2 meseca

Na dan prodali od pet do 200 gramov kokaina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriminalisti in policisti PU Celje končujejo obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in kriminalisti Policijske uprave Kranj. V okviru preiskave so kazensko ovadili sedem oseb z območja Policijske uprave Celje, starih od 25 do 33 let, in sicer šest slovenskih državljanov in enega državljana Kosova. Navedeni so osumljeni dvanajstih kaznivih dejanj, izvedenih v okviru kriminalne združbe. Ob koncu preiskave, v kateri so sodelovali pripadniki Posebne policijske enote in Specialne enote policije, so kriminalisti po odredbi preiskovalnega sodnika opravili deset hišnih preiskav, osem osebnih preiskav in šest preiskav vozil. Devet hišnih preiskav so opravili na območju Policijske uprave Celje, eno pa na kranjskem območju. Za devet osumljenih so kriminalisti odredili pridržanje.

Preiskava je potekala skoraj leto dni Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so obsežno preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli februarja lani. V preiskavi so uporabljali tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvajanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe vsakodnevno prodajali prepovedano drogo kokain, in sicer od pet do 200 gramov dnevno, ter tako oskrbovali odvisnike in prodajalce celotnega območja celjske regije in tudi širše.

Z "varnostnimi potezami" skrbeli za brisanje dokazov Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani in so imeli v združbi natančno razdeljene naloge – prodajalci, posredniki, pomagači … Vsi so pri izvajanju kaznivih dejanj uporabljali veliko kriminalistični policiji sicer že poznanih "varnostnih" potez, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj oteženo in dolgotrajno. Glede na količine prepovedane droge, s katerimi so osumljeni razpolagali, in glede na intenzivnost ter gostoto prodaj kriminalisti ocenjujejo, da so osumljeni mesečno prodali do en kilogram kokaina, ki je na Celjskem takoj za konopljo najbolj razširjena droga. Cena za gram se je v zadnjem času spustila na okoli 50 evrov.

Zasegli tudi okrog 100 nabojev za pištole Med izvajanjem kriminalističnih ukrepov in pri hišnih preiskavah so kriminalisti osumljenim zasegli okoli en kilogram prepovedane droge kokain, 50 gramov prepovedane droge amfetamin, 94 tablet prepovedane droge MDMA (ecstasy), večjo količino denarja, pridobljenega z izvajanjem kaznivih dejanj, 99 nabojev za kratkocevno orožje kalibra 7,62 milimetra, nabojnik ter mobilne telefone, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvajanju kaznivih dejanj. Zasegli so jim tudi precizne tehtnice ter alufolije z ostanki sledi prepovedanih drog, ki so se uporabljale kot pripomoček za razpečevanje droge.

Večina osumljencev povratnikov Pet od sedmih osumljenih je povratnikov pri izvajanju kaznivih dejanj v zvezi s prepovedano drogo. Eden od njih je celo "specialni" povratnik, ki je zaporno kazen zaradi prodaje drog prestajal že v tujini.

Trije priprti Po končani preiskavi so kriminalisti s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku v Celju privedli štiri osebe. Trem je preiskovalni sodnik odredil pripor, preostali bodo kazensko ovadeni v rednem postopku.

Ne spreglejte