SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Murskosoboško sodišče proti izročitvi romunskega hekerja ZDA

1

termometer

Sodišče je odločilo, da romunskega državljana Victorja Faura, ki je v priporu v Murski Soboti, ne izročijo ZDA, kjer ga iščejo zaradi vdora v računalniške sisteme njihovih državnih agencij.

Faur s hekerskim imenom SirVic je v hekerskih krogih zelo znan prav zaradi tega, ker mu je med letoma 2004 in 2006 uspelo vdreti v računalniške sisteme ameriške vesoljske agencije Nasa, tamkajšnje agencije za energijo in v računalnike ameriške mornarice.

Kot piše v današnji izdaji Dela, so pomurski policisti zaradi tiralice Faura oktobra lani, ko so ga ustavili med rutinskim preverjanjem na pomurski avtocesti na poti v Italijo na tekmovanje v biljardu, prijeli in pridržali ter ga predali murskosoboškemu okrožnemu sodišču. To je zaradi begosumnosti za 29-letnika odredilo izročitveni pripor, dokler ne bi pravnomočno odločili o njegovi morebitni izročitvi ZDA.

Faur je izročitvi nasprotoval, saj so mu zaradi dejanj, ki mu jih očitajo ZDA, sodili že v njegovi domači državi. Romunski pravosodni organi so ga obsodili na pogojno zaporno kazen in plačilo 240.000 ameriških dolarjev kazni v korist oškodovanih agencij, dvakrat pa mu ne morejo soditi za isto dejanje, je dejal v svojo obrambo. Povedal je tudi, da je v sisteme vdiral izključno zato, da bi dokazal, kako ranljivi so.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin