Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2015,
19.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaseg

Sobota, 11. 7. 2015, 19.00

5 let, 3 mesece

Kje in kako konča zasežena droga?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policisti so lani zasegli skoraj pet kilogramov heroina, 182 kilogramov kokaina in okoli 500 kilogramov konoplje. Preverili smo, kje konča zasežena droga.

Celjski policisti so med ponedeljkovo hišno preiskavo pri 30-letnem domačinu, v kateri so sodelovali tudi vodniki službenih psov, odkrili pravi laboratorij za vzgajanje prepovedane konoplje. Zasegli so mu 1,5 kilograma posušene konoplje ter 50 gramov halucinogenih psihoaktivnih gob. A to še ni bilo vse. V enem od prostorov so pod sedežno garnituro opazili izstopajočo laminatno talno oblogo, pod katero so bila manjša vrata, ki so vodila do izjemno dobro opremljenega prostora, prirejenega za vzgojo konoplje. Tam so odkrili še 50 rastlin konoplje. Prejšnji teden smo obširno poročali o hišnih aretacijah članov mednarodne kriminalne združbe, ki se je pečala s prepovedanimi drogami. V 15 hišnih preiskavah so med drugim zasegli tudi drogo, in sicer konopljo, heroin in kokain, zasežena droga pa je kot dokaz v postopku na sodišču ključnega pomena.

Statistika kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je zgovorna, nas pa je zanimalo, kje po končanem dokaznem postopku na sodišču zasežena droga konča.

Droga je snov, ki jo je po zakonu treba zaseči Tudi sicer je droga, kot pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave, tista kategorija snovi, ki jo je po zakonu treba zaseči. "Policija v postopku izpolni zapisnik o zasegu, nato pa zaseženo drogo v zato namenjeni embalaži pošlje kriminalistični tehniki, kjer izdelajo analizo in podajo strokovno mnenje," pojasni Menegalija.

Po opravljeni analizi zaseženo drogo pošljejo v skladišče ministrstva za notranje zadeve, kjer počaka do uničenja. Zaseženo drogo morajo hraniti do konca postopka, ko jo na podlagi odredbe pristojnega sodišča ali državnega tožilstva lahko uničijo.

Drogo sežgejo v sežigalnici s koncesijo "Drogo se uniči tako, da se jo sežge, in sicer v sežigalnici, ki ima za to dejavnost koncesijo," dodaja Menegalija. Prav vso drogo, ne glede na to, ali gre za prah, tablete, tekočino, prepovedano konopljo?

Prav vso, pritrdi Menegalija ter doda, da je pri uničenju prisotna komisija, ki je sestavljena iz predstavnikov sodišča, državnega tožilstva, policije in urada za logistiko na MNZ. Sežige opravijo nekajkrat na leto, ko se nabere večja količina zaseženih drog.

Ali ima vsaka policijska uprava svoje sežigalnico oziroma kje so, na policiji ne želijo izdati.

Ena kraja prepovedane droge iz skladišča policije Ker so tudi policisti krvavi pod kožo in lahko podležejo skušnjavi, nas je zanimalo, kolikokrat v zadnjem obdobju je v skladiščih shranjena zasežena droga izginila. "Obravnavali smo samo en primer odtujitve zasežene droge, konoplje, in sicer iz priročnega skladišča na območju Celja. Zoper neznanega storilca je bila podana kazenska ovadba," pravi Menegalija.

Ne spreglejte