Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
20.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Ivan Črnkovič

Torek, 4. 6. 2013, 20.01

8 let

Kakšne bodo sodbe v zadevi Patria?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po petih letih od izbruha afere s finskimi oklepniki bo jutri ob 11. uri na ljubljanskem sodišču sodnica Barbara Klajnšek izrekla sodbo v zadevi Patria.

Sodnica bo sodbo izrekla trem obtoženim, nekdanjemu premierju Janezu Janši, Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču. Druga dva obtožena, Jože Zagožen in Walter Wolf, sta iz postopka že nekaj časa izključena. Wolf je namreč odšel v Kanado in je zoper njega razpisana mednarodna tiralica, Zagožen pa je zbolel.

Sojenje peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra 2011, od takrat se je zvrstilo okoli 60 obravnav. Obtožni predlog peterico bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov patria. Vseh pet očitke zanika.

Tožilec: Janši 24 mesecev, Črnkoviču in Krkoviču pa 22 mesecev zapora Medtem ko so zagovorniki vseh treh obtoženih v končnih govorih ocenili, da obtožbe niso dokazane, je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc v sklepnem govoru na sodišču dejal, da je obtoženim krivda dokazana, in za predsednika SDS ter nekdanjega premierja Janeza Janšo predlagal dve leti zapora, za lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zaporne kazni. Trojici naj se izreče tudi po 37 tisoč evrov denarne kazni, še predlaga tožilstvo.

Obtoženi pričakujejo oprostilno sodbo Janša že ves čas trdi, da je afera zgolj farsa, češ da z nikomer od omenjenih v obtožnem predlogu ni govoril, niti ni bil z njimi v posrednem stiku. Zato po njegovih besedah tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Spomnil je, da je bilo na predlog tožilstva zaslišanih ogromno prič, ki pa so mu le pritrdile. Prvak SDS je zato prepričan, da obsodilne sodbe ne bo. Če pa bi jo sodišče izreklo, takšna sodba nikoli ne bi zdržala, pravi. V primeru obsodbe pa napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev doma in v EU-ju.

Da je vedno delal pošteno in bil proti podkupovanju, je v sklepni besedi dejal tudi Črnkovič. Tožilstvo mu sicer očita, da je Zagožnu in Krkoviču za SDS obljubil delež dobička Rotisa, ki bi ga ta ustvaril kot lokalni zastopnik Patrie. Če bi bila Slovenija zdrava in poštena država, se Črnkovič sodbe ne bi bal, pa tudi sicer verjame v oprostilno sodbo. Kljub temu pa opozarja na moč politike in se sodbe nekoliko boji.

Brigadir Krkovič je medtem pritrdil, da je bil prisoten na sestanku, kjer je bilo dogovorjeno, da bo Rotis lokalni partner Patrie. A da se je tam zadržal le krajši čas, o čem je tekla beseda, pa ne ve, saj je bil pogovor v nemščini, ki pa je on ne razume. Zato je zatrdil, da mu nihče ni ničesar obljubil, prav tako sam ni drugim nič obljubljal. Zagovornik je njegovo vlogo označil za vlogo kmeta na šahovnici.

Podporniki tudi za jutri napovedujejo shod Končna obravnava je v ponedeljek potekala v znamenju shoda v podporo Janezu Janši. Pred sodno palačo se je zbralo okoli 500 ljudi, ki so nosili zastave, rdeče cvetove in različne transparente. Prišlo je tudi nekaj deset nasprotnikov Janše. Dogajanje pred sodno palačo je minilo mirno. Shod pred sodiščem na Miklošičevi v Ljubljani prek Facebooka napovedujejo tudi za jutri.

Ne spreglejte