David Kos

Petek,
20. 6. 2014,
13.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 20. 6. 2014, 13.11

8 let, 5 mesecev

Kaj čaka Janeza Janšo ob prihodu na Dob?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nekdanji predsednik vlade Janez Janša je prispel na prestajanje dveletne zaporne kazni na Dob. Kakšen bo postopek sprejema?

Pravnomočno obsojeni predsednik SDS Janez Janša, ki je pred mesecem dni od sodišča prejel poziv za začetek prestajanja kazni, je danes prispel v osrednji zapor v državi in se tako za rešetkami pridružil skoraj 600 obsojencem, ki na Dobu služijo zaporno kazen.

Po identifikaciji zdravniški pregled, nato seznanitev s pravicami in dolžnostmi Zaporniško osebje bo po sprejemu obsojenca v zaporu najprej ugotavljalo njegovo istovetnost, ga fotografiralo ter mu vzelo prstne odtise, bris ustne sluznice in preverilo druge biometrične podatke. Zabeležilo bo tudi njegov osebni opis, nato pa bo obsojenca pregledal še zdravnik.

Nekdanjega premierja bodo v zaporu seznanili tudi s hišnim redom, mu pojasnili, kako lahko uveljavlja svoje pravice in kakšne dolžnosti ga čakajo, izvedel pa bo tudi, katere disciplinske kazni mu lahko izrečejo med prestajanjem kazni in katere so ugodnosti, ki jih je lahko deležen.

Prostovoljni prihod v zapor je že ena od okoliščin, ki obsojencu v zaporu lahko prinese ugodnejšo obravnavo.

Spoznavali ga bodo največ 30 dni, potem ga dodelijo v ustrezni oddelek Za Janšo po sprejemu začenja veljati tako imenovano sprejemno obdobje. To je poseben režim, ki lahko traja največ 30 dni. Namenjen je spoznavanju obsojenčeve osebnosti, zdravstvenega stanja, delovne in učne sposobnosti ter drugih okoliščin, pomembnih za njegovo obravnavo.

V času sprejemnega obdobja se vodstvo zapora tudi odloči, v kateri del zapora bo razporedilo obsojenca. Odprti del za Janšo po vsej verjetnosti ne bi prišel v poštev, tako da zanj ostajata drugi dve možnosti, zaprti in polodprti del zapora.

Z obsojencem se v sprejemnem obdobju sklene tudi pisni dogovor o osebnem načrtu. Če bi Janša podpis tega odklonil, se mu zaporniške ugodnosti v določeni meri zmanjšajo. To pa ne pomeni, da mu v zaporu ne pripadajo tiste pravice, ki mu jih zagotavlja zakon.

Dve leti zaradi podkupovanja v zadevi Patria Če Janše na Dob danes ne bi bilo, bi iz zapora o tem obvestili sodišče, to pa bi odredilo njegovo privedbo. Če bi bila ta neuspešna, ima sodišče možnost za iskanim razpisati tiralico.

Nekdanji predsednik vlade Janša je po mnenju sodišča v poslu nabave finskih osemkolesnikov obljubo nagrade sprejel za stranko SDS. Plačati mora še 37 tisoč evrov stranske denarne kazni.