Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 15.29

8 let

Emma pustošila po srednji Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Avstriji in Nemčiji so zaradi orkana Emme umrli po štirje ljudje, Na Češkem pa dva. Veter je ponekod dosegel hitrost 222 kilometrov na uro.

Emma je v avstrijski zvezni deželi Spodnja Avstrija terjala smrtno žrtev, ko se je na avtomobil v glavnem mestu Spodnje Avstrije St. Pölten zrušilo drevo. Dva človeka sta se poškodovala. V Salzburgu je sovoznik v nekem taksiju umrl zaradi skalnega podora, vendar zaenkrat ni jasno, če je nesrečo povzročila Emma. Žrtev iz Salzburga je po najnovejših podatkih domnevno Britanec. Dva mrtva na Tirolskem V okrožju Kufstein v zvezni deželi Tirolska je Emma terjala dve smrtni žrtvi. V kampu Seespitz v Walchseeju naj bi se drevo zrušilo na avtomobil, pri čemer je umrl voznik avtomobila. Slednji je poškodbam podlegel že na kraju nesreče, je sporočil tiskovni predstavnik tamkajšnje policije. Zaenkrat še ni znano, ali gre za moškega ali žensko. Druga nesreča s smrtnim izidom pa se je zgodila v bližini Kitzbühela, kjer je prav tako drevo padlo na avtodom, pri čemer je umrl moški.

Oviran tako cestni kot železniški promet Emma je po celotni Avstriji s hitrostjo do 190 kilometrov na uro povzročila mnogo težav tudi v prometu. Zaradi padlih dreves ali električnih drogov je bilo zaprtih več cest in avtocest. Skupaj je začasno neprevoznih 50 cestnih povezav. Do izpadov je prišlo tudi v letalskem in železniškem prometu.

Dunaj popolnoma ohromljen V avstrijski prestolnici Dunaj se je promet popolnoma ustavil. V zvezni deželi Zgornja Avstrija je bilo približno 10.000 domov brez električne energije.

V Nemčiji sta življenje izgubili dve osebi Emma je prav tako pustošila po Nemčiji, kjer sta umrla dva človeka, več pa je tudi poškodovanih. Pri Wissenu v Westerwaldu je umrl moški, ko se je na avto zrušila 30 metrov visoka smreka. Ostali sopotniki in 20-letni voznik so preživeli.

V zvezni deželi Bavarska je življenje izgubil najmanj en moški. Voznika vespe je pri Oberpfaffenhofnu zajel močan sunek vetra, zaradi česar ga je zaneslo na nasprotni vozni pas, kjer je treščil z avtomobilom in umrl. Na poti na münchensko letališče pa se je prevrnil avtobus s turisti. Šest potnikov je poškodovanih, od tega eden težje.

Veter bi se ponekod lahko še okrepil Po napovedih meteorologov bi se veter v nekaterih regijah lahko še dodatno okrepil. Škoda, ki jo je v Nemčiji povzročila Emma, vseeno naj ne bi bila tako visoka, kot je bila ob lanskem pustošenju orkana Kyrill, je povedal predstavnik meteorološke službe Jörg Kachelmann.

Emma ruši tudi po Poljski Emma je medtem dosegla tudi že Poljsko. Gasilci so morali posredovati v najmanj 450 primerih. Največ težav so imeli predvsem s podrtimi drevesi, največkrat pa so posredovali v Spodnji Šleziji in na jugozahodu države. Doslej žrtev ni bilo, položaj pa je po besedah tiskovnega predstavnika gasilcev pod nadzorom.

Na Češkem umrla dva človeka

Močan vihar je dosegel tudi Češko, kjer sta umrla najmanj dva človeka. Več domov je ostalo brez elektrike. Podrto drevo je v kraju Libeznice severno od Prage ubilo 11-letno deklico. V Sadski vzhodno od prestolnice je umrl moški. Slednjega so zadele padajoče kovinske ploščice.

Zaradi podrtih dreves in izpada elektrike je bilo zaprtih več železniških linij, do zamud pa je prišlo tudi na praškem letališču. Na deset tisoče gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Sunki vetra so dosegali hitrost do 140 kilometrov na uro.

Veter povzroča težave tudi na Madžarskem

Močni sunki vetra niso prizanesli niti Madžarski. V bližini mesta Györ, 120 kilometrov zahodno od glavnega mesta Budimpešta, je zelo močan sunek vetra iz avtocestnega mostu odnesel tovornjak, ki je pristal na avtocesti Budampešta-Dunaj. Nesreča se je končala srečno, saj je voznik tovornjaka utrpel le poškodbe, drugi vozniki pa na avtocesti pa so se nesreči izognili. Na zahodu države in v prestolnici so sunki vetra izruvali drevesa in odkrivali strehe hiš. Poškodovanih ni bilo.

V Veliki Britaniji sta se zaradi sunkov vetra že v petek zvečer poškodovala dva človeka.

Močan veter povzročal nevšečnosti tudi v Sloveniji Močan veter je danes povzročil kar nekaj nevšečnosti tudi v nekaterih delih Slovenije. Veter je izruval več dreves, drogov električne napeljave ter razkril ostrešja nekaj hiš in gospodarskih poslopij. Najhuje je bilo na severovzhodu države.

Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je tako močan veter v občini Rogašovci odkril strehe na treh domačijah v naselju Nuskova, strehe več stanovanjskih hiš pa tudi v naselju Večeslavci. O podrtih drogovih električne napeljave poročaj z občin Lenart, Šentilj, Pesnica, Sveta Ana. Prav tako je veter podrl drogova električne napeljave v brežiški občini, zaradi česar je izpadel daljnovod Cerklje.

Urad za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje (ARSO) je izdal opozorilo, da bo tudi v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan pihal močan zahodni do severozahodni veter. Najbolj izrazit bo pod Karavankami, na Koroškem in Štajerskem ter v nedeljo čez dan v osrednji Sloveniji. Na izpostavljenih mestih bo veter dosegel hitrost 50 do 80 km/h.

Ne spreglejte