Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
13.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
sodba uboj

Natisni članek

Sreda, 29. 5. 2013, 13.42

8 let, 3 mesece

Branko Katić: Jaz nisem morilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Petčlanski senat ljubljanskega okrožnega sodišča v Ljubljani je presodil, da je Branko Katić z neznanim topim trdim predmetom ubil sedeminsedemdesetletno Saro Tadić.

Obtožnica je Branku Katiću očitala, da je 27. aprila lani po 20.19 s trdim topim predmetom – domnevno modrim pepelnikom, ki naj bi po pričanju obiskovalcev vedno stal na kuhinjskem pultu, pa ga preiskovalci na kraju niso našli – najmanj dvanajstkrat po glavi in od zadaj udaril meter in pol veliko ter 50 kilogramov težko ženico Saro Tadić.

"Senat se je odločil, da je bilo kaznivo dejanje dokazano, zato je Katiću odmerilo 12 let zapora," je uvodoma ob razglasitvi sodbe pojasnila predsednica senata Vesna Podjed. V zapor se mu bo štel čas pripora, kjer je leto dni, oprostili ga bodo plačila sodnih stroškov, plačati pa mora stroške pooblaščenke oškodovanke, torej hčere pokojne Tadićeve, ki je v tem postopku uveljavljala odškodnino. Sodišče je odločilo, da mora Katić plačati 15 tisoč evrov odškodnine hčeri Liljani Erzenšek, ki je sicer zahtevala 30 tisoč, za preostali znesek pa so jo napotili k tožbi. Zaradi ponovitvene nevarnosti bo Katić na pravnomočnost obsodbe počakal v priporu.

Tožilka predlagala 15 let Tožilka je sicer predlagala 15 let zapora, kar je najvišja zagrožena kazen za uboj, saj je obdolženi že storil kazniva dejanja z elementi nasilja. Kot je pojasnila v svojem končnem govoru, je obdolženi svoj zagovor nekoliko spreminjal, vendar je potrdil, da je bil usodnega dne v stanovanju Tadičeve. "Katić je trdil, da ga je zaklenila v stanovanje, ključ pa naj bi ji vzel iz žepa. A dejstvo je, da je bila pokojna oblečena v spalno srajco, na kateri žepov ni bilo. Govoril je tudi o tem, da naj bi nazdravljala z alkoholom za njen rojstni dan, a dvomim, da bi Tadićeva po tistem, ko naj bi spila žganje in ji je obdolženi z 12 udarci razbil glavo, da so ven pogledali možgani, kozarca tudi umila. Poleg tega pokojna v krvi ni imela sledi alkohola," je razlagala tožilka Helena Zobec Dolenc, ki je po koncu dokazovanja želela malenkost modificirati obtožbo, a jo je sodnica zavrnila z besedami, da je prepozno.

Katić je, kot meni tožilka, sicer obžaloval dogodek, a se je hkrati skliceval na to, da je bil uročen, začaran s črno magijo, za kar je presodila, da se lahko zgodi samo v pravljicah, drži pa tudi, da bioloških sledi obdolženca na kraju niso našli. Prav tako se niso potrdile navedbe obdolženca, da naj bi ga Tadićeva tistega dne poklicala, saj tega telefonski izpiski niso potrdili. Katićeva partnerica Kata Banfi je na sodišču povedala, kako je kleče nad kadjo drgnil oziroma pral hlače. Očitno je bil najpomembnejši dokaz posnetek kamere iz bližnje trgovine Lidl, ki je posnela njegov prihod in odhod.

Vse skupaj, od prihoda v stanovanje, uboja, uprizoritve ropa – premetal je stvari v dnevni sobi, prevrnil pohištvo itd. – do odhoda z avtomobilom, je trajalo manj kot šest minut. Izvedenci so podajali različna mnenja, a na koncu je obveljalo, da je bilo sicer njegovo razumevanje in obvladovanje v kritičnem trenutku zmanjšano, vendar ne bistveno.

Možgani so bili raztreseni po stanovanju "Uboj mu je nedvomno dokazan, bil je grd, skoraj grozovit, napadel jo je izza hrbta, da se ni mogla braniti. Sprejela ga je v spalni srajci, kar kaže, da je bil domač, pred leti sta bila celo intimna. Ona si je želela ljubezni, po njegovem mnenju pa to za njena leta ni bilo primerno, zato se je raje odločil, da jo ubije," je bila ostra tožilka.

Katićeva zagovornica je menila, da neposrednih dokazov ni oziroma da tožilka ni podala nobenega razloga, zakaj bi to storil. Opozorila je, da je čas v obtožbi omejen od 20.15 do 20.35, medtem ko naj bi sosedi krik slišali med 21.00 in 21.30. "Vprašanje je, ali je Katić storil to, kar se mu očita, oziroma ali je sam storil to kaznivo dejanje ali pa je nekdo drug vstopil v stanovanje in uboj zamaskiral v rop. To ostaja odprto," je prepričana Barbara Krištof Lučovnik, ki je senatu predlagala milejšo kazen.

Bil sem pod vplivom črne magije "Nisem je ubil, jaz nisem morilec, prisežem," je v svoji končni besedi povedal Katić, ki je zahteval izločitev tožilke, ker naj bi bila povezana z družino pokojne (kar je senat zvrnil kot neutemeljeno) in jo je dvakrat videl v gostilni Pri Jovotu. Želel je tudi, da se določi natančen čas uboja. "Če ne doživiš črne magije, ne veš, kaj se lahko zgodi," je navajal Katić, ki je ves čas sojenja trdil, da je bil pod vplivom črne magije.

S tem, da gre za dokaj skrivnosten uboj, se je v sodbi strinjala tudi sodnica, saj je motiv znan samo obdolžencu: "Na voljo je imel le slabih šest minut, da je vse to izvedel, kar pomeni, da je bil v stanovanju mogoče štiri minute."

Ne spreglejte