SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boštjan Šoba ostaja v priporu

1

termometer

Boštjan Šoba, soobtožen v sojenju zoper nekdanjega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Borisu Šuštarju, ostaja v priporu.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da ni vložil ugovora na sklep o priporu. Šoba se je roki pravice izmikal šest let, izsledili in prijeli so ga v Kanadi, v Slovenijo pa se je vrnil v petek.

Glavna obravnama naj bi bila razpisana v kratkem Šoba bo tako začetek sojenja dočakal v priporu. Ker se priporne zadeve obravnava prednostno, je pričakovati, da bo glavna obravnava razpisana v razmeroma kratkem času. Ker je bil Šoba v Kanadi v t.i. ekstradicijskem priporu, se ta ob morebitni obsodbi ne bo vštel k prisojeni zaporni kazni.

Šoba je v Kanado na službeno pot odšel že leta 2005, ko so njemu, Šuštarju ter še šestim soobtožencem sodili zaradi zlorabe položaja, vendar se s poti ni vrnil. Postopek proti njemu so zato izločili in mu bodo sodili ločeno.

Šoba izročitve Sloveniji ni želel Kanadski policisti so ga avgusta 2007 prijeli na podlagi tiralice, vendar so ga po treh mesecih izpustili. Nato so ga znova prijeli februarja 2009. Kanadsko pristojno sodišče in ministrstvo za pravosodje sta izročitev dovolila, a je Šoba poskušal s pritožbami doseči, da ga ne bi izročili Sloveniji.

Slovensko ministrstvo za pravosodje je od kanadskih kolegov 15. julija letos prejelo odločbo, da se dovoli predaja Šobe Sloveniji. Po kanadski zakonodaji je morala biti predaja izvedena do 28. avgusta. Ker je v konkretni zadevi šlo za izročitev in ne deportacijo, so Šobo v Kanadi prevzeli slovenski policisti.

Šuštarja obsodili na šest let zapora Okrožno sodišče v Ljubljani je Šuštarja julija 2007 v njegovi odsotnosti obsodilo na šest let zapora. Tudi Šuštar je odšel v Kanado, Sloveniji pa so ga izročili oktobra istega leta. Na leto in pol je sodišče obsodilo Stanislava Droljca. Ostali obtoženi pa so bili, z izjemo Aleksandra Hatlaka in Roberta Černeta, ki sta bila oproščena, obsojeni na različne pogojne kazni s preizkusno dobo treh let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin