Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 2. 2015,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matevž Zajc sojenje Jožica Boljte Brus bomba

Sreda, 18. 2. 2015, 13.39

8 let

Bombaš krivde ne priznava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Matevž Zajc, ki je na zatožno klop sedel, ker naj bi septembra lani na dvorišče hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Rus odvrgel vojaško bombo, ni sprejel tožilkine ponudbe za priznanje krivde.

16. septembra lani je na dvorišču hiše v ljubljanskih Mostah odjeknila eksplozija. Preiskovalci so ugotovili, da je na dvorišču upokojene tožilke Jožice Boljte Brus eksplodirala vojaška bomba M 52. Na srečo v eksploziji ni bil poškodovan nihče, nastala pa je materialna škoda, saj so delci poškodovali parkiran avtomobil tožilke in fasado hiše, za okoli 200 evrov pa je bilo škode tudi na hiši sosedov.

Tožilka v zameno za priznanje krivde ponudila sedem let in pol zapora Komaj 27-letni obdolženec, ki je že bil obsojen zaradi kaznivih dejanj s področja nasilja in naj bi novo kaznivo dejanje storil le tri dni po prihodu iz zapora, danes očitkov iz obtožnice ni priznal. Zavrnil je ponudbo tožilke Karmen Erčulj, ki mu je v zameno za priznanje krivde treh kaznivih dejanj ponudila enotno kazen sedem let in pol zapora.

"Če priznate krivdo, vam za poskus uboja ponujam pet let zapora (zagrožena do 15, op. a.), za povzročitev splošne nevarnosti dve leti in pol zapora (zagrožena pet let, op. a.) in za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem šest mesecev zapora (zagrožena kazen do enega leta zapora, op. a.)," je predlagala tožilka. Pri tem je malenkost spremenila obtožnico, ki po novem bolj kaže na njegov naklep.

Naslednjič zagovor obdolženca in zaslišanje šestih oškodovancev Ker je ponudbo zavrnil, se bo 25. marca začelo klasično sojenje pred senatom, kot je predlagala Zajčeva zagovornica Irena Ferme. Sodnica bo takrat poslušala zagovor obdolženca, kot priče pa bo povabila vseh šest oškodovancev, torej družino Boljte Brus in soseda Urankar.

Danes so sicer vse stranke v postopku podale svoje predloge, katere dokaze naj sodišče med postopkom uporabi, pooblaščenec družine tožilke Boljte Brus Emil Zakonjšek pa je priglasil tudi premoženjskopravni zahtevek. Uveljavljal bo tako materialno (škodo za poškodovan avtomobil in nepremičnino) kot nematerialno škodo, katere vrednosti danes še ni želel razkriti.

Ne spreglejte