TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2010,
12.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 2. 6. 2010, 12.51

7 let, 12 mesecev

Na posvetu na GZS o pomenu alternativnega reševanja sporov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) poteka posvet o prednostih alternativnega reševanja gospodarskih in delovnopravnih sporov.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je ob tem poudaril, da so sodni postopki v Sloveniji predolgi, zato je treba spodbuditi alternativne oblike njihovega reševanja. Hribar Milič: Slovensko gospodarstvo pesti pomanjkanje likvidnostnih sredstev Kot je na mednarodnem posvetu v okviru projekta o alternativnem reševanju delovnopravnih sporov s podporo socialnega dialoga, ki ga organizira pravna služba pri GZS, dejal Hribar Milič, je slovensko gospodarstvo še vedno v krizi, eden od največjih problemov pri tem pa je pomanjkanje likvidnostnih sredstev. Spirala neplačavanja se po njegovih besedah zato poglablja in postaja vse večje breme poslovanja. "To seveda potem vpliva tudi na izvrševanje naših pogodbenih obveznosti in tukaj trčimo na eni strani na problem in na drugi strani na priložnost za alternativno reševanje sporov," je prepričan Hribar Milič.

"Sodni postopki v Sloveniji so katastrofalno dolgi, vsaj z vidika gospodarstva," je dejal Hribar Milič in pojasnil, da se uporaba alternativnih oblik reševanja sporov kljub temu ni povečala. "Mislim, da prihaja čas, ki prinaša velike priložnosti, zato da to obliko razvijemo," je dodal Hribar Milič.

Uporabo alternativnih oblik podpira tudi ministrstvo Prizadevanja za večjo uporabo alternativnih oblik reševanja sporov podpira tudi ministrstvo za pravosodje, je povedala predstavnica ministrstva Bojana Jovin Hrastnik. Slovenija ima po njenih besedah moderen pravni okvir, ki ga na področju mediacije sestavljata zlasti zakon o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah ter zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov.

S 15. junijem sodišča uvajajo mediacijo Slednji se bo začel uporabljati 15. junija in bo na vsa prvo- in drugostopenjska sodišča uvedel mediacijo. Sodišča bodo morala sprejeti program o alternativnem reševanju sporov in zagotoviti možnost uporabe mediacije strankam v civilnih, gospodarskih, družinskih in delovnih sporih. "Po polni uveljavitvi programov bo mediacija strankam na voljo pri 64 slovenskih sodiščih in to je pomemben korak naprej," je dejala Jovin Hrastnikova.

Ob tem je dodala, da ministrstvo za pravosodje podpira tudi prizadevanja, da se uporaba alternativnega reševanja sporov poveča že v fazi, ko sodnega postopka še ni, s čimer se lahko stranke izognejo reševanju spora na sodišču.

Puharič: Stalna arbitraža je v interesu vseh gospodarskih subjektov Predsednik stalne arbitraže pri GZS Krešo Puharič pa je pojasnil, da je stalna arbitraža pri GZS ena od več kot 200 institucionalnih arbitraž na svetu, ki jim je skupno prizadevanje za hitro in kakovostno reševanje gospodarski sporov. To je v interesu vseh gospodarskih subjektov, je dejal Puharič in dodal, da se je zaradi negotovih razmer v svetu zanimanje za arbitražo povečalo.

Ne spreglejte