SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem dve tretjini mladoletnih najstnikov pije alkohol

2

termometer

Približno 63 odstotkov hrvaških najstnikov, starih od 13 in 17 let, pije alkoholne pijače, je pokazala raziskava, ki so jo v okviru kampanje "Razmisli" izvedli med 800 mladoletniki na Hrvaškem.

Med njimi je 30 odstotkov takih, ki alkohol pijejo občasno, trije odstotki pa alkoholne pijače uživajo redno. Mladoletniki na Hrvaškem najpogosteje pijejo pivo (81 odstotkov) in vino (72 odstotkov), sledijo pa različne žgane pijače. Številni začnejo piti z dovoljenjem staršev Po besedah socialne pedagoginje Dejane Bouillet je raziskava potrdila sprejemljivost in razširjenost pitja alkoholnih pijač med mladoletniki na Hrvaškem. Dodala je še, da številni otroci začnejo piti z dovoljenjem in pod nadzorom staršev.

V raziskavi je 15 odstotkov anketiranih potrdilo, da pijejo alkoholne pijače enkrat tedensko ali pogosteje, 17 odstotkov nekajkrat mesečno, medtem ko 30 odstotkov uživa alkohol enkrat mesečno. Le osem odstotkov jih je priznalo, da so bili vinjeni vsaj šestkrat, 44 odstotkov je ocenilo, da nikoli niso bili vinjeni, 36 odstotkov pa je dejalo, da so bili doslej vinjeni trikrat do petkrat.

Navkljub prepovedi jim alkohol uspe kupiti v trgovini Čeprav je na Hrvaškem prepovedana prodaja alkohola mladoletnikom, je več kot polovici od 284 anketirancev, ko so poskusili kupiti alkohol v trgovinah, to tudi uspelo. Hrvaški najstniki pijejo najpogosteje v družbi vrstnikov, skoraj štiri petine jih pije na zabavah, 40 odstotkov pa na rednih izhodih. Nekaj manj kot petina anketirancev pije doma, četrtina pa na družinskih srečanjih.

Pitje alkohola se zvišuje s starostjo Pitje alkohola se sicer zvišuje s starostjo anketirancev. Tako je med 13-letniki 30 odstotkov takih, ki pijejo alkoholne pijače, med 17-letniki pa jih je že 85 odstotkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin