Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2012,
9.04

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 16. 2. 2012, 9.04

8 let, 3 mesece

Kadrovski ekspres …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Janševa vlada je zakorakala v svoj mandat, da so pred nami težki časi, je na dlani, je tudi zato že nekaj ur po prevzemu poslov novi premier potegnil prve kadrovske poteze?

Dobili smo deseto, jubilejno vlado v samostojni Sloveniji. Končno! Najbrž z njo niso vsi najbolj zadovoljni, ampak "vsake oči imajo svojega malarja". Po Jankovićevem fiasku, od katerega si ta očitno še ni povsem opomogel, še vedno namreč zelo resno razmišlja, da bi se spet poskusil v tekmi za ljubljanskega župana, ki se bliža, se kaj drugega preprosto ni moglo zgoditi. Kdor je pričakoval nemogoče, je le nepoboljšljivi optimist in ne razume slovenske politične realnosti. Kot pribito! Vlada je potrjena z 11 ministri, za umetniški vtis skrbi ministrica brez listnice, pa seveda predsednik vlade. Sto dni ne bo imela na voljo, ker je težav preprosto preveč. Položaj je kritičen, nekateri menijo, da je celo alarmanten: preobremenjeno gospodarstvo, ki je vse bolj nekonkurenčno, peša in peša, brez dela je že okoli 116 tisoč Slovenk in Slovencev, samo še streljaj in tudi tehnično bomo spet v recesiji. Bonitetna ocena Sloveniji je tudi v tem tednu spet padla in padle bodo tudi bonitetne ocene izgubarskih državnih bank.

Za ogrevanje je nova vlada pretekli petek, le nekaj ur po uradnem prevzemu poslov, hitropotezno odstrelila prve tri direktorje – Sove (obveščevalne agencije), Ukoma (vladnega urada za komuniciranje), UVS-ja (urada za verske skupnosti). Je to kaj nenormalnega, kaj neobičajnega, kaj bogokletnega za slovensko realnost? Nikakor, ekspresno so se pač morali posloviti in pika. Menda pa so bili tudi v nekaterih koalicijskih partnericah presenečeni nad hitrostjo prvih kadrovskih rošad. Zamenjani so najbrž imeli premalo časa, da bi pospravili svoje predale, kaj šele, da bi operativno predali posle svojim naslednikom. Prvi mož vlade očitno želi imeti ob sebi ljudi, ki jim brezmejno zaupa. Kdo bi mu zameril? Pač ne želi delati z ljudmi, ki jim mora gledati pod prste. Ni edini! Prvi novi vladni piarovec, ki bo skrbel za komunikacijske poti in zunanjo podobo vlade, je zato logična izbira. Anže Logar je bil namreč vodja Ukoma že v prvi Janševi vladi. Tudi ad hoc rošado na položaju prvega moža Sove, še zlasti ob dejstvu, da se lahko zgodi celo združitev Sove in OVS-ja, malce razumem. Nikakor pa mi ni jasno, zakaj se je moral tako hitro posloviti zdaj že nekdanji prvi mož Urada Vlade RS za verske skupnosti, LDS-ovec, rocker in motorist Aleš Gulič. Je bila povod za to Guličeva odrezavost ali je Janez Janša s to potezo skušal le ugajati slovenski Katoliški cerkvi? Nič novega ni, če zapišem, da si Janez Janša in RKC nikoli nista bila najbolj blizu!

Se morda spomnite prve Janševe vlade v letih 2004–2008? Ko smo v prvem poletju 2005 velikopotezno predsedovali EU, vsi so nas hvalili, kako dobri gostitelji smo, superlativi so kar deževali, kar je bilo konec koncev zagotovo res. Skorajda ni prireditve, ki smo jo pripravili v Sloveniji,da ni bila deležna pohval z vseh koncev in krajev. Morda je letošnji EPK manjši spodrsljaj, da o univerzijadnem fiasku Maribora sploh ne govorim. Znamo pač biti dobri gostitelji, večkrat celo odlični organizatorji! Poleg predsedovanja evropski 27 terici je še nekaj "pomembnega" zaznamovalo obdobje konjunkture in prvega vladnega mandata Janeza Janše – kadrovsko čiščenje na vseh ravneh ter v vseh porah javnega, političnega in gospodarskega življenja. Od državnih podjetij, bank in zavarovalnic pa vse do nacionalne RTV-hiše. Strah po novem kadrovskem plimnem valu se je zato že spet globoko naselil v podzavesti ljudi. Pa ne tudi jaz, se sprašujejo mnogi. Se bo torej ponovil kadrovski cunami? Da sta AUKN (Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS) in z njim seveda njegova prva dama Dagmar Komar že skoraj preteklost, je jasno. To je zapisano že v koalicijski pogodbi! Kdo pa bo naslednji? Prva darsovka, prvi železničar, prvi RTV-jevec ali kdo drug v plejadi številnih "državnih" direktorjev? Se res Janez Janša ni nič naučil? Je res najpomembneje, da je nekdo naš in ne vaš? Kaj pa strokovnost nekaterih? Ne "čujem" dobro...

Ne spreglejte