TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 12.00

8 let

Maystadt in Barroso o pomoči vzhodni in srednji Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Philippe Maystadt in Jose Manuel Barroso bosta na vrhu devetih vzhodno- in srednjeevropskih držav članic EU predstavila sveženj pomoči vzhodni in srednji Evropi.

Predsednik Evropske investicijske banke Philippe Maystadt se je na sedežu Evropske komisije Berlaymontu sestal z Barrosom, potem ko je imel pred tem tudi že dvostransko srečanje s predsednikom poljske vlade Donaldom Tuskom. Po dvostranskem sestanku se bosta Maystadt in Barroso udeležila mini vrha devetih držav: Poljske, Češke, Slovaške, Bolgarije, Romunije, Madžarske, Litve, Latvije in Estonije. Potrebno je ocenjevati vsako državo posebej Na vprašanje poljskih novinarjev po srečanju s Tuskom je Maystadt na vprašanje, kako ocenjuje razmere v vzhodni Evropi, ocenil, da je treba razlikovati med državami, ker vse niso v enakem položaju. "Nekatere države so v boljšem položaju kot druge, zato menimo, da je treba ohraniti pristop po načelu država po država," je dejal. Poljska je največja prejemnica posojil Predsednik EIB je s Tuskom govoril o zvišanju posojil Poljski, tako neposrednih posojil kot posojil prek poljskih bank, in napovedal, da bo EIB Poljski letos posodila med 3,5 milijarde evrov in 4,0 milijarde evrov. Lani je EIB Poljski posodila 2,8 milijarde evrov, kar pomeni, da je Poljska daleč največja prejemnica posojil EIB med državami članicami.

Maystadt in Barroso bosta na mini vrhu predstavila sveženj pomoči bankam v srednji in vzhodni Evropi, ki so ga v petek naznanile EIB, Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) in Svetovna banka. Omenjene institucije bodo namenile 24,5 milijarde evrov krizne pomoči v podporo bančnim sektorjem in izdajanju posojil podjetjem.

Mini vrh, ki bo predvidoma trajal tričetrt ure in bo potekal pred izrednim neformalnim vrhom celotne EU, je sklicala Poljska. Namen mini vrha je opredeliti skupno stališče vzhodno- in srednjeevropskih držav, ki zaradi svojih težav pozivajo k posebni pomoči in nekaterim partnericam v EU očitajo protekcionizem.

Ne spreglejte