TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
14. 1. 2016,
22.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

napoved evropsko prvenstvo Veselin Vujović Dragan Gajić

Četrtek, 14. 1. 2016, 22.17

6 let, 7 mesecev

Kaj bo prinesla sveža kri?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes se na Poljskem začenja evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga gostijo štiri mesta. Ambiciozna Slovenija bo skupinski del igrala v Vroclavu.

Dvanajsto evropsko prvenstvo, deseta slovenska udeležba. Prvo veliko tekmovanje, odkar na slovenski klopi sedi nekdanji najboljši rokometaš sveta Veselin Vujović. Slovenija bo igrala v zahtevni skupini s Švedsko, Španijo in Nemčijo. Z vsemi naštetimi tekmeci ima na uradnih tekmah v preteklosti bolj slabe izkušnje. Prvi so v soboto (20.45) na urniku Švedi, ki bodo visoko motivirani, saj lovijo olimpijske kvalifikacije. Te so si Slovenci že zagotovili.

Bolniški dopust in svež veter

Kljub težki skupini ambicij v slovenskem taboru ne manjka. Napredovanje iz glavnega dela je absolutni cilj, po možnosti s čim več točkami, ki bi omogočile boljši boj za polfinale, ki bo v Krakovu. Optimizem je podpirala tudi relativna sreča s poškodbami na pripravah.

A le do zadnjih dni treningov, ko je moral sodelovanje odpovedati v zadnjih letih prvi desni zunanji Jure Dolenec, boleči komolec pa tare enega redkih strelcev Klemena Cehteta. Takoj po božiču je moral sezono končati vratar Klemen Ferlin, že prej sta sodelovanje iz zdravstvenih razlogov odpovedala Primož Prošt in Aljoša Rezar.

Nov veter, sveža kri. Naj se ti besedni zvezi zdita še tako obrabljeni, vendarle simbolizirata dejanja in delovanje Vujovića. Ta je na primer s seznama šestnajsterice prečrtal tri v prejšnjih letih standardne člane reprezentance, Miho Žvižeja, Dragana Gajića in Sebastiana Skubeta. Gajića je po Dolenčevi poškodbi vrnil v ekipo, na Poljsko pa je zaradi Cehtetovih bolečin odpotoval tudi Skube, a se bo selektor naknadno odločil, kdo bo v ekipi. Tja je Črnogorec uvrstil nekaj fantov, ki do zdaj niso imeli vidnejše vloge – Miho Zarabca, Vida Poteka in Darka Cingesarja, na primer.

Rekorder Luka

Eden tistih, v katerega so bili in bodo uprti soji žarometov, je Luka Žvižej. Celjan je postal rekorder po številu nastopov za slovensko reprezentanco, le še zadetek pa mu manjka, da bo ujel najboljšega reprezentančnega strelca vseh časov Aleša Pajoviča, ki je dosegel 697 golov.

Favoriti

Nič novega pod soncem med favoriti prvenstva. Čeprav so oslabljeni, so to gotovo Francozi, jasno domačini Poljaki, Danci, Španci, Hrvati … Slovenska prednost je, da lahko napade iz ozadja, saj ni med tistimi reprezentancami, ki bi se jih glasno omenjalo med kandidatkami za kolajne. A ima po drugi strani zelo težko skupino, že en slab dan jo lahko stane napredovanje. Vujović, ki stavi na čvrsto, agresivno obrambo, ter njegova ekipa bodo storili vse, da ne bo tako.

Ne spreglejte