TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 16.48

8 let

Južnoafriški predsednik napovedal nove politike boja proti aidsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je ob svetovnem dnevu boja proti aidsu napovedal nove politike boja proti tej bolezni.

Med drugim naj bi v državi, v kateri živi največ bolnikov z aidsom, zdravili vse dojenčke, okužene z virusom HIV in razširili testiranje. Zdravljenje je po novem predvideno za vse bolnike z aidsom, mlajše od enega leta, nove politike pa naj bi vključevale tudi zgodnejše zdravljenje bolnikov, ki imajo tako aids kot tuberkulozo, ter nosečnic, okuženih z virusom HIV. Testiranje in zdravljenje naj bi poslej izvajali v vseh zdravstvenih institucijah, ne le v posebnih centrih. "Nove politike bodo začele veljati prihodnje leto" Zuma je v nagovoru, ki sta ga neposredno prenašala državni radio in televizija, še napovedal, da bodo nove politike boja proti aidsu začele veljati aprila prihodnje leto. "To pomeni, da bodo ljudje lahko živeli dlje in da bo njihovo življenje polnejše," je dejal južnoafriški predsednik.

Zuma je boj proti aidsu primerjal z več desetletij dolgim bojem proti apartheidu. "V nekem drugem trenutku naše zgodovine, v drugem kontekstu, je osvobodilno gibanje ugotovilo, da v življenju vsakega naroda napoči trenutek, ko ostaneta le dve možnosti: da se borimo ali predamo," je dejal Zuma. Kot je dodal, je tak trenutek zdaj napočil v boju proti aidsu. "Tudi zdaj obljubimo, da se ne bomo predali," je pozval.

Po navedbah opazovalcev napoved nove politike boja proti aidsu pomeni prelomen trenutek za državo, kjer oblasti doslej niso zaupale zdravilom za aids in so spodbujale zdravljenje te smrtonosne bolezni s česnom. Kot je ugotovila ena od študij univerze Harvard, je zaradi tega prezgodaj umrlo več kot 300.000 ljudi. V Južnoafriški republiki živi okoli 50 milijonov ljudi, med njimi jih je 5,7 milijona okuženih z virusom HIV.

"Teste sem opravil že prej" Sedanje oblasti so si za cilj zadale, da do leta 2011 zdravila za aids dobi najmanj 80 odstotkov tistih, ki jih potrebujejo. Južnoafriški predsednik je prebivalce še pozval, naj se testirajo za HIV, se pa danes ni sam testiral. "Teste sem opravil že prej in vem, kakšen je moj status," je dejal. Zuma se sicer doslej ni prav izkazal v boju proti aidsu. Ko so mu leta 2006 sodili zaradi posilstva družinske prijateljice, okužene z virusom HIV, je med drugim dejal, da se je po spolnem odnosu stuširal, da bi zmanjšal nevarnost okužbe z aidsom. Bil je oproščen posilstva.

Ne spreglejte