TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jurij Tepeš Robert Kranjec Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Planica Planica

Četrtek, 17. 3. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Janus ve, kolikokrat bi lahko poslušali Zdravljico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Vid Ponikvar

Do konca sezone v smučarskih skokih so še štiri tekme, glavni trener Goran Janus pa ima s svojimi izbranci v Planici še veliko načrtov, ki bi jih rad uresničil.

Najboljši skakalci na svetu bodo na Letalnici bratov Gorišek v polnem pogonu že danes ob 10. uri, ko bo namesto sprva predvidenih kvalifikacij odpadla tekma iz Titisee-Neustadta. Slovenija bo imela v Petru Prevcu, Robertu Kranjcu in Juriju Tepešu tri adute za najvišje uvrstitve, saj vsi veljajo za odlične letalce.

Prav tako so se na domačih tleh že veselili zmage. Kranjec je zmagal leta 2012, Tepeš leta 2013 in 2015, Prevc pa prav tako lani. "Zadovoljen bom, da bodo tekmovalci zadovoljni. Če bodo oni, bomo tudi mi trenerji in gledalci," je glavni trener Goran Janus sprva spregovoril o željah za ta konec tedna.

Lov za Nemci, malim kristalnim globusom in avstrijskim rekordom

Ko je podoživel, kolikokrat je v Planici že poslušal Zdravljico v čast zmagam slovenskih skakalcev, je dodal: "V zadnjih letih smo jo velikokrat poslušali. Ne vidim razloga, zakaj je ne bi tudi tokrat. Če so štiri tekme, je to štirikrat mogoče. Preprosto se moramo zbrati na tehniko in biti osredotočeni. Do konca so štiri tekme in mislim, da so stvari jasne. V pokalu narodov za Nemci zaostajamo 179 točk. Cilj do nedelje je, da jih prehitimo. Poleg tega bi radi osvojili mali kristalni globus v razvrstitvi poletov in …" Rešili odprta vprašanja z našimi severnimi sosedi Avstrijci? "Tako," odgovarja Janus.


Program tekem v Planici:

Danes:
10.00, posamična tekma

Petek:
15.15 posamična tekma

Sobota:
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
10.00 posamična tekma

Petru Prevcu in Robertu Kranjcu je družbo na vlaku do Jesenic delala Robijeva hčerka Pika.Petru Prevcu in Robertu Kranjcu je družbo na vlaku do Jesenic delala Robijeva hčerka Pika. | Foto: Vid Ponikvar Petru Prevcu in Robertu Kranjcu je družbo na vlaku do Jesenic delala Robijeva hčerka Pika.Petru Prevcu in Robertu Kranjcu je družbo na vlaku do Jesenic delala Robijeva hčerka Pika. Foto: Vid Ponikvar

Pri zadnjem cilju je mišljen lov za absolutnim rekordom. Po številu zmag v sezoni se je Prevc z Gregorjem Schlierenzauerjem izenačil pri številki 13, ima pa pred seboj še tri tekme, da ga preskoči. Prav tako je na dobri poti, da prekosi dosežek Avstrijca po številu točk 2083. Trenutno je pri številki 2023.

Slovenski skakalci ob koncu sezone po tradiciji zablestijo v Planici. Vpliv domačega okolja jim da dodatno moč, povrhu vsega pa so dobri letalci. "V prejšnjih letih sem se šalil, da bi mi aprila in maja najbolje skakali. Energije imamo veliko. Trije naši skakalci so v ospredju. Upam, da se jim bodo približali še drugi," pravi Janus.

Kranjec letos že zmagal na poletih. Tepeš je že nekoliko nestrpen.

Da zna še vedno izvrstno razpreti krila na letalnicah, je Kranjec dokazal nedavno na letalnici v Vikersundu, kjer je zmagal in bil tretji, zadnji dan pa so ga spustili v zelo slabih pogojih, da se sploh ni uvrstil v drugo serijo.

"Zelo sem vesel, da je ena tekma več na poletih. Če bom to znal izkoristi, bo dobrodošlo. V razvrstitvi poletov sem skupno četrti. Ničesar nimam izgubiti. Lahko le pridobim, saj ni pomembno, ali si na koncu deveti, šesti ali četrti. V prvi vrsti želim čim bolj uživati v poletih in leteti daleč," pravi Kranjec, ki je dodal: "Forma je povsem drugačna kot lani. Ni me strah rezultata. Ni mi ga treba izsiljevati, ker sem že bil trikrat na stopničkah in že potešil svojo željo. Veliko bolj sem umirjen."

"Zanima me, kam spadam, oziroma kaj lahko na letalnici naredim," se sprašuje Tepeš. | Foto: Vid Ponikvar "Zanima me, kam spadam, oziroma kaj lahko na letalnici naredim," se sprašuje Tepeš. Foto: Vid Ponikvar

Nekoliko mešane občutke pa ima Tepeš, ki v tej sezoni v formi niha. Morda pa prihaja čas, da se spet dvigne prav na Letalnici bratov Gorišek: "Kar nekoliko sem nestrpen. Že v Titisee-Neustadtu sem bil, ker mi sezona ni stekla. Želel sem si, da bi je bilo počasi konec, vendar je Planica le razred zase. Na Letalnici bratov Gorišek bi vedno skakal z veseljem, četudi ne bi poletel prek 200 metrov. V Planici vlada posebno vzdušje in je moja najljubša skakalnica. Zanima me, kam spadam oziroma kaj lahko naredim: ali se bom mučil ali bom vzel vse skupaj kot izziv in užival. Poletov se zelo veselim, ne glede na to, kakšni bodo. Tako ali tako je potem že konec sezone," je povedal Tepeš.

Ne spreglejte