TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 1. 2008,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 1. 2008, 14.29

8 let

Janša ob predsedovanju EU: Velika priložnost in odgovornost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premier Janez Janša je v poslanici ob začetku slovenskega predsedovanja Evropski uniji slednje označil za veliko priložnost in veliko odgovornost.

Kot je zapisal, je Slovenija prva nova članica, ki bo vodila EU, in zelo verjetno tudi edina, saj bo 1. januarja 2009 začela veljati nova evropska pogodba. Poudaril je, da bo vlada vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije.

"V novo leto stopamo z optimizmom, pripravljeni na nove izzive" "V Evropi zaključujemo dobro leto," je zapisal predsednik vlade. Evropsko gospodarstvo je zabeležilo solidno rast, ustvarjenih je bilo preko tri milijone in pol novih delovnih mest. Sprejeli smo ustrezne zaveze za boj proti podnebnim spremembam. Po letih iskanja smo dosegli dogovor in podpisali novo evropsko pogodbo. "V novo leto stopamo z optimizmom, pripravljeni na nove izzive," je poudaril.

"Medkulturni dialog potrebujemo zaradi boljšega razumevanja različnosti"

Teh bo po navedbah Janše veliko že v prvi polovici leta. "Potrebujemo potrditev nove pogodbe v parlamentih vseh držav članic, ponekod celo z referendumom. Čaka nas dogovor o okoljsko-energetskem paketu, o novem ciklu lizbonske strategije, ki bo poudaril pomen znanja in Evropo še bolj postavil v vlogo dejavnika, ki sousmerja globalizacijo. Sooblikovali bomo trajno rešitev za Kosovo in naredili nove korake pri postopni širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana," je zapisal premier. Izpostavil je še, da bo leto 2008 tudi leto medkulturnega dialoga v Evropi. "Potrebujemo ga, da bi bolje razumeli različnost in dileme globalnega sveta."

"Žal se gnečam in krajšim zastojem na cestah ne bo mogoče vedno izogniti" Naslednjega pol leta bo Slovenija vodila pogovore unije z Latinsko Ameriko, Rusijo, Japonsko in ZDA. Številna srečanja in dogodki bodo organizirani tudi v Sloveniji. Janša je ob tem napovedal, da "se bomo potrudili, da ne bodo ovirali normalnega življenja. Žal pa se gnečam in krajšim zastojem na cestah ne bo mogoče vedno izogniti." Zanje se je predsednik vlade že vnaprej opravičil in prosil za razumevanje.

"Gostom želimo, da bi se v našem raju pod Triglavom prijetno počutili"

"Prijatelje iz Evrope in goste iz sveta bomo tudi v naslednjega pol leta sprejemali gostoljubno. Že prihodnji teden pričakujemo v Sloveniji celotno Evropsko komisijo, nato pa do konca junija številne ugledne goste. Želimo jim, da bi se v našem raju pod Triglavom prijetno počutili," je navedel.

"Naj si to leto Evropa zapomni kot leto Slovenije" "Takoj po koncu vodenja EU in parlamentarnih počitnicah bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Nekatere stranke so se odločile za zgodnjo volilno kampanjo že ob začetku predsedovanja," kar Janša obžaluje. "Vendar vlada in največja vladna stranka naslednjih šest mesecev ne bosta izvajali predvolilne kampanje, saj bi bilo to neodgovorno. Vlada bo namreč vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije," je poudaril. Kot je izpostavil, bo za Slovenijo letošnje leto brez dvoma Evropsko leto. "Naj si ga Evropa zapomni kot leto Slovenije," je sklenil premier.

Rusija veliko pričakuje od slovenskega predsedovanja EU

Rusija je pozdravila slovensko predsedovanje EU in izrazila upanje, da bo to priložnost za izboljšanje odnosov med Moskvo in Brusljem. "Imamo dober občutek glede tega predsedovanja, saj je Slovenija naša tesna partnerica," je dejal posebni predstavnik ruskega predsednika za odnose z EU Sergej Jastržembski in izrazil upanje, da bi se v tem obdobju lahko začela tudi že precej časa odložena pogajanja o novem sporazumu o partnerstvu med EU in Rusijo.

Ne spreglejte