TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 8.39

8 let

Internetne ljubezni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je še pred leti veljalo, da si po internetu dopisujejo tisti, ki v živo ne morejo dobiti bejbe ali tipa, so se časi tudi na tem področju precej spremenili.

Internetno zmenkovanje je sicer še vedno bolj v domeni mladih, ki tudi sicer največ uporabljajo medmrežje in druge sodobne tehnologije, a na čare, ki jih nudi računalniški zaslon, niso imuni niti starejši. V vsesplošnem pomanjkanju časa in kompatibilnih partnerjev se vse več ljudi odloča, da bodo svojo srečo preizkusili tudi tako. Pri tem pa je dobro, da poznamo prednosti, pa tudi slabosti takega načina spoznavanja.

Prednosti

- Prihranek časa. Pred prvim resničnim zmenkom vam ni treba hoditi ven, ne potrebujete spogledovanja in »naključnih« dotikov, dovolj je, da pregledate profil nekoga, ki vas pritegne in takoj dobite informacije o njegovem videzu, konjičkih, željah ... Tako je lahko prva selekcija opravljena zelo hitro, vam pa ostane čas, da prek dopisovanja izveste veliko o človeku, ki vas zanima, še preden ga srečate. Tako ne izgubljate časa s tistimi, ki niso obetavni že vnaprej.

- Spoznavanje več potencialnih partnerjev naenkrat. Medmrežje vam omogoča, da si hkrati dopisujete z več simpatičnimi osebki, ne da bi pri tem koga žalili. Verjetno bi bilo precej drugače, če bi sedeli za isto mizo z več moškimi in se hkrati spogledovali z dvema ali tremi. Internet pa omogoča ravno to – spoznavanje v varnem zavetju doma, ko lahko vprašate, kar vas zanima, dotike in vizualne kontakte pa prihranite za kasneje, če si tega seveda želite.

- Možnost nadzora in umika. Če napiše kaj takega, kar vas popolnoma odbije, se lahko hitro umaknete, ne da bi se morali opravičevati, se mu izogibati na ulici ali iskati neumne izgovore. Preprosto izginete z neta ali ne odgovarjate njegovim vpisom. Tako lahko imate situacijo bolj pod nadzorom, čeprav je ta občutek lahko varljiv.

Slabosti

- Prikrivanje resnične identitete.

Na netu je lahko vsak poljubno star, ima videz kot filmska zvezda in se ukvarja z najbolj sanjskimi konjički na svetu. A v delčku možganov imejte misel, da je vse to lahko laž ali v najboljšem primeru pretiravanje. Ljudje radi lažejo o svojih kilogramih, starosti, življenjskih navadah (posebej tistih za nasprotni spol manj prijetnih), nekateri pa gredo tako daleč, da lažejo o svojem spolu in starosti, zato morajo biti previdni predvsem starši, da pri njihovih mladoletnikih ne pride do zlorab in pedofilije.

- Napačne prestave.

Z nekom si nekaj časa dopisujemo po internetu, pri tem pa dobimo občutek, da smo ga že dobro spoznali. Pravzaprav si ustvarimo neko podobo o tem človeku, ki se ne sklada nujno z realnostjo. Zato je lahko prvo srečanje svojevrsten šok, ko namesto simpatičnega blondinca, ki piše romantične verze, srečate debelušnega gospoda srednjih let z očali in bradico, saj ugotovite, da je njegova objavljena fotografija stara kakšnih dvajset let. Kljub temu pa si dopustite možnost, da se boste kljub temu zaljubili vanj, ko boste spoznali, da je kljub vsemu on tisti, ki vas je očaral s svojimi besedami.

- Zamenjava domišljije z realnostjo.

Če preveč visite za računalnikom, to ni zdravo niti za vaše telo niti za psiho. Če preveč srfate po internetnih zmenkovalnicah, pa se vam lahko zgodi, da se boste zatekli v svet, kjer je ljubezen včasih prikazana lepše kot v resnici in ga zaradi tega morda ne boste znali zapustiti.

Zato pomislite na dobre stare zmenkarije s podarjeno rožico, zasanjanimi pogledi in ukradenim poljubom na koncu – tovrstni zmenki gotovo še niso za na smetišče zgodovine.

Ne spreglejte