TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 11.05

8 let

Inšpekcijski postopek na OI v primeru Auersperg ustavljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Informacijska pooblaščenka je ustavila postopek v primeru raziskovalne dokumentacije upokojene kirurginje na Onkološkem inštitutu (OI) Ljubljana Marije Auersperg.

V postopku je bilo ugotovljeno, da OI ni uničil originalne medicinske dokumentacije bolnikov in tako ni kršil določb zakona o varstvu osebnih podatkov. OI sprejel stališče o sodelovanju z upokojenimi zdravniki OI je minuli konec tedna prejel sklep Urada informacijskega pooblaščenca o zaustavitvi postopka inšpekcijskega nadzora. Da bi se v prihodnje izognili podobnim dogodkom, pa je strokovni svet OI v začetku prejšnjega tedna sprejel stališče o sodelovanju z upokojenimi zdravniki.

Stališče strokovnega sveta je, da se strokovno znanstveno sodelovanje upokojenih zdravnikov presoja individualno, po predstavitvi predloga na strokovnem svetu. Predlog predstavi aktivni zaposleni, ki bo odgovoren za sodelovanje z upokojenim zdravnikom, predlog pa mora biti usklajen tudi z vodjo enote, kjer bo sodelovanje potekalo.

OI bo upokojenemu sodelavcu določil dostop do dokumentacije Strokovni svet bo na podlagi predloga sodelovanja ocenil, do katerega dela medicinske dokumentacije naj bi imel dostop upokojeni sodelavec, ki strokovno sodeluje z OI. Oceno bo predal generalnemu direktorju, ki bo lahko omogočil dostop upokojenemu sodelavcu.

Zavezanec mora poskrbeti še za zavarovanje podatkov bolnikov

"Na podlagi ugotovitev v postopku inšpekcijskega nadzora je državna nadzornica zaključila, da OI ni uničil originalne medicinske dokumentacije bolnikov, ki jo hrani v arhivu skladno z zakonom in ki je bila podlaga za raziskovalno delo. Državna nadzornica je ob tem še poudarila, da mora zavezanec kot upravljavec zbirk osebnih podatkov bolnikov poskrbeti še za njihovo zavarovanje, kar je v konkretni situaciji pomenilo preprečitev razkritja in s tem nedopustne obdelave osebnih podatkov osebam, ki za to nimajo pravne podlage."

Auerspergova ni imela pravne podlage za dostop do dokumentacije Državna nadzornica je ugotovila, da Auerspergova v tem času ni bila v nobenem delovnopravnem ali drugem pogodbenem razmerju z zavezancem, zato za dostop do medicinske dokumentacije bolnikov, bodisi originalne dokumentacije bodisi fotokopij, ni imela zadostne pravne podlage v smislu zakona o varovanju osebnih podatkov. "Če bi OI Auerspergovi dovolil obdelavo osebnih podatkov bolnikov, bi s tem kršil določbe omenjenega zakona, saj bi jih posredoval nepooblaščeni osebi."

Spomnimo:

Kot je znano, je bilo v inšpekcijskem nadzoru, pri katerem je sodelovala tudi Auerspergova, ugotovljeno, da je bil v postopku praznjenja stavbe A uničen pretežni del dokumentacije skupnih raziskav Auerspergove in njenih sodelavcev. OI sta za tem tudi obiskali informacijska pooblaščenka in državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov z namenom, da se postopek v zvezi z dokumentacijo Marije Auersperg zaključi.

V.d. generalnega direktorja OI Ana Žličar je za tem dejala, da je bilo uničenje raziskovalne dokumentacije upokojene kirurginje Marije Auersperg naročeno. Kot je pojasnila, je oseba, ki je uničila dokumentacijo, izjavila, da je odstranitev in predajo dokumentacije Dinosu naročil generalni direktor.

Ne spreglejte