SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hillary Clinton kot nova državna sekretarka - biografija

4

termometer

Newyorški senatorki Hillary Clinton ni uspelo postati prva predsednica ZDA, vendar bo imela kot nova državna sekretarka priložnost zapisati svoje ime v svetovno zgodovino.

Hillary Rodham Clinton, rojena 26. oktobra 1947 v Chicagu, velja za odlično pravnico. Mama danes 27-letne Chelsea je dolgo delovala v senci svojega soproga, nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona, in mu ostala ob strani kljub najrazličnejšim pretresom.

Vse za dosego lastnih ambicij Čeprav je bila osebno prizadeta, se je Clintonova po njegovi aferi z nekdanjo pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky, odločila možu odpustiti nezvestobo in laganje. Afero, ki se je po več mesecih končala leta 1999, je prestala dostojanstveno, a se je obenem o njej ustvarila podoba ženske, ki je pripravljena pozabiti na vse žaljivke, da bi zadostila lastnim ambicijam.

Potem ko se je po osmih letih končalo obdobje v Beli hiši, je Clintonova stopila na pot uresničevanja lastnih političnih ambicij ter leta 2000 in 2006 uspela s kandidaturo senatorke zvezne države New York. Naslednja stopnička je bila zgodovinska kandidatura za predsednico ZDA, za katero se je bila, kot je zatrjevala, pripravljena boriti do konca, vendar je po nekaj odmevnih zmagah na demokratskih strankarskih volitvah morala priznati premoč tekmeca Baracka Obame.

Obami je očitala neizkušenost na področju zunanje politike Z Obamo sta se med kampanjo ostro spopadala prav glede zunanje politike, resorja, ki ga bo prevzela senatorka, in si očitala pomanjkanje izkušenj. Clintonova je tekmeca kritizirala, češ da se je pripravljen pogovarjati z voditelji odpadniških držav brez vnaprejšnjih pogojev. Trdila je tudi, da Obama ni dovolj izkušen, da bi lahko uspešno deloval na zunanjepolitičnem področju. Iz Obamovega kroga so ji vrnili s trditvijo, da "položaj" prve dame ZDA ni prava izkušnja za ukvarjanje s krizami, povezanimi z nacionalno varnostjo, in drugimi izzivi.

Ne glede na omenjeno naj bi se Obama že hitro po zmagi na novembrskih volitvah odločil predlagati Clintonovi, naj prevzame položaj državne sekretarke. Po mnenju političnih analitikov naj bi si tako med drugim zagotovil "nadzor" nad nekdanjo politično tekmico.

Eden od problemov pri imenovanju Clintonove na položaj državne sekretarke je bil v mednarodnem delovanju njenega soproga v okviru globalne fundacije in v denarju, ki ga Clinton za fundacijo dobiva tudi od tujih vlad. Nekdanji predsednik ZDA je glede tega sprejel vse pogoje Obamine ekipe. Med drugim bo objavil več kot 200.000 imen dolg seznam donatorjev fundacije, ki je bila ustanovljena leta 1997 za zbiranje denarja za njegovo predsedniško knjižnico.

61-letna Clintonova lahko po mnenju nekaterih analitikov računa na podporo v tujini, predvsem zahvaljujoč podobi, ki si jo je oblikovala kot prva dama ZDA, ter naklonjenosti tujine njenemu soprogu. Poleg prizadevanj, da državi povrne trenutno omadeževan ugled v svetu, bodo zunanjo politiko, ki jo bo vodila, usmerjala vprašanja, kot sta vojni v Iraku in Afganistanu ter teroristična grožnja, tudi v luči zadnjih napadov v Indiji.

Clintonova je sposobna za položaj zunanje ministrice Optimistično njeno imenovanje pričakujejo v Bruslju. Kot je nedavno med obiskom v Washingtonu dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Javier Solana, bi imenovanje Clintonove na položaj ameriške zunanje ministrice v tujini zelo dobro sprejeli. Po njegovih besedah je nekdanja prva dama sposobna in primerna za položaj.

Tudi med ameriškimi republikanci je napoved imenovanja Clintonove za zunanjo ministrico naletela na ugoden odziv. Dosedanja "šefica" State Departmenta Condoleezza Rice je dala vedeti, da bi bilo ministrstvo v "dobrih rokah". Senator iz Indiane Richard Lugar pa je za televizijo ABC napovedal glasovanje za njeno potrditev, čeprav se utegne na zaslišanjih v odboru za mednarodne odnose zastaviti še nekaj vprašanj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin