TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 14.39

8 let

Grški mediji objavili predloge ZN za ime Makedonije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predlog Združenih narodov o rešitvi spora med Makedonijo in Grčijo glede imena države je danes pricurljal v javnost.

Podatke o predlogu posebnega odposlanca ZN Matthewa Nimetza je danes objavil grški dnevnik To Vima. Grčija je pred tem zagrozila, da bo vložila veto na makedonsko pridruževanje Natu, če spor ne bo rešen do aprila. Pet alternativnih imen Dnevnik To Vima je objavil predloge imena Makedonije, ki naj bi rešile spor med državama. V Atenah se namreč bojijo, da bi ime Makedonija povzročilo tudi ozemeljske težnje po severni grški pokrajini z istim imenom. Časopis je tako objavil pet alternativnih imen ZN za Makedonijo, in sicer Ustavna republika Makedonija, Demokratična republika Makedonija, Neodvisna republika Makedonija, Nova republika Makedonija in Republika Zgornja Makedonija.

Neimenovani predstavnik grškega zunanjega ministrstva je danes že dejal, da bi uhajanje informacij lahko spodkopalo pogajalska prizadevanja za rešitev spora med državama. Predlog je Nimetz predstavil v torek v Atenah, kjer se je srečal z visokimi predstavniki obeh držav.

Za Makedonce sprejemljiva le dva predloga Makedonski premier Nikola Gruevski je ob tem že dejal, da bo makedonska vlada tudi v prihodnje ostala neomajna, tudi če bo to pogojeno z njihovim vstopom v zvezo Nato. "Radi imamo Nato, vendar ima vse svojo ceno. Ime naše države ne sme biti ta cena," je še dejal Gruevski. "Med imeni so nekatera sprejemljiva, so pa tudi nekatera, ki sploh niso sprejemljiva," je dodal makedonski premier in pojasnil, da bodo zavrnili vse, kar ni v skladu z njihovimi nacionalnimi interesi. Po poročanju makedonskih medijev naj bi bila za makedonsko stran sprejemljiva dva predloga in sicer Demokratična republika Makedonija in Neodvisna republika Makedonija.

Grčija ne priznava Makedonije pod njenim imenom, temveč pod imenom, s katerim je bila sprejeta v ZN - Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Makedonija vztraja pri svojem imenu, Grčija pa se sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega. Kljub temu je državo z imenom Makedonija priznalo preko 100 držav, med njimi tudi ZDA, Rusija in Kanada.

Ne spreglejte