TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 13.55

8 let

Greenpeace svari pred papriko v prahu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Greenpeace je v Nemčiji opravila preiskavo, v kateri je ugotovila, da je začimbna paprika v prahu pogosto onesnažena s pesticidi, problematična pa naj bi bila tudi koper in posušen peteršilj.

Na drugi strani sta se poper in ingver kot tudi svež peteršilj v preiskavi večinoma odrezala dobro. Dve vrsti začimbne paprike sta presegali mejne vrednosti Kot je sporočil Greenpeace, sta dve vrsti začimbne paprike izmed 33 preizkušenih proizvodov presegali mejne vrednosti, ki jih za obremenjenost s pesticidi določa EU, vrsta posušenega peteršilja pa je bila ravno na meji. S pesticidi preobremenjena sta bila dva vzorca začimbne paprike znamke Spice Islands, ki so ju kupili v eni izmed trgovin nemške verige Edeka, ter paprika v prahu znamke Wagner iz trgovine mreže veleblagovnic Kaufhof. Edeka začimbo že umaknil iz prodajnega programa Koncern Edeka se je na sporočilo Greenpeacea odzval nemudoma in začimbo umaknil iz prodajnega programa. Obenem je tudi proizvajalec znamke Spice Islands napovedal, da bo omenjeni proizvod povsem umaknil s tržišča, je razkril strokovnjak Greenpeacea Manfred Krautter. Tudi predstavnik Kaufhofa Steffen Kern je sporočil, da je njegova družba sporno papriko v prahu umaknila s svojih polic po vsej državi.

Številni izmed skupaj 53 pesticidov, ki so jih odkrili v preiskavi, so po navedbah Greenpeacea še posebej problematični za zdravje, 18 med njimi je v EU prepovedanih. Greenpeace je zaradi tega podal prijavo pri pristojnih službah za nadzor nad živili.

"S pesticidi iz večjega ščepca paprike ali kopra si lahko človek pokvari celotno kosilo," je menil predstavnik Greenpeacea Krautter. Po njegovem mnenju je neverjetno, da oblasti trpijo tovrstne nepravilnosti. Nemški minister za potrošnike bi moral zato končno izboljšati nadzor nad živili in si prizadevati za ostrejše mejne vrednosti v EU, je še poudaril.

Ne spreglejte