TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
18.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 18.46

8 let

Francija bi lahko v Afganistan poslala več sto vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski premier Francois Fillon je sporočil, da bi lahko Francija misiji Isaf v Afganistan namenila "več sto" dodatnih vojakov, o podrobnostih misije pa se zaenkrat še niso dogovorili.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je medtem glede okrepitve sil v Afganistanu optimističen. Več sto novih vojakov Fillon je omenjeno odločitev sporočil med burno parlamentarno razpravo o novi namestitvi vojakov. "Število bi lahko znašalo več sto vojakov," je povedal Fillon in dodal, da bo Francija dodatne vojake v Afganistan poslala le, če bo zveza Nato sprejela določene pogoje s strani Pariza. Ti naj bi vsebovali zavezo Nata o "vztrajanju pri njegovih prizadevanjih na dolgi rok", "skupni politični strategiji" in "povečanemu usposabljanju" afganistanskih vojakov.

Socialisti so glede misije zahtevali glasovanje v parlamentu, Fillon pa je zahtevo zavrnil in dejal, da je odločitev o sodelovanju v Natovi misiji v Afganistanu sprejela prejšnja vlada leta 2001. Kabul bi po njegovih besedah lahko prišel pod nadzor talibanskih skrajnežev, v kolikor Natove misije ne bodo učvrstili.

Sarkozy več o okrepitvi v Bukarešti Viri v Parizu so sicer povedali, da bi lahko Francija v Afganistan poslala več kot 1000 vojakov, ki bi okrepili sedanji 1600-članski francoski kontingent, in približno 100 do 200 pripadnikov posebnih sil. Francoski kontingent se nahaja večinoma v Kabulu in okolici. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy naj bi sicer o podrobnostih okrepitve sil v Afganistanu govoril na vrhu Nata v Bukarešti.

Gates je bil medtem v Kopenhagnu optimističen glede v Washingtonu zaželene okrepitve sil v Afganistanu. Vendar pa naj na vrhu Nata ne bi dosegli tolikšne številke okrepitev, kot si jih želi vodstvo Isafa, je po srečanju z danskim kolegom Soerenom Gadeom povedal Gates.

Velika Britanija za preložitev zmanjšanja sil na jugu Iraka Britanski obrambni minister Des Browne je v spodnjem domu britanskega parlamenta povedal, da namerava Velika Britanija po nedavnih nemirih v bližini Basre preložiti načrtovano zmanjšanje števila vojakov na jugu Iraka.

Število naj bi zmanjšali na 2500 Britanska vlada je oktobra lani sporočila, da Velika Britanija upa, da bo letos poleti zmanjšala število vojakov na 2500. To je postalo po Brownejevih besedah zaradi nedavnih dogodkov vprašljivo. "Razumno je, da ustavimo nadaljnje zmanjševanje," je Browne povedal spodnjemu domu parlamenta in dodal, da se na jugu Iraka trenutno nahaja približno 4000 britanskih vojakov.

"Popolnoma pravilno je, da vojaški poveljniki pregledajo načrte, ko se pogoji na terenu spremenijo," je povedal Browne. "Na tej ravni nameravamo število naših vojakov obdržati na sedanji ravni približno 4000 vojakov, prav tako sodelujemo z našimi koalicijskimi partnerji in Iračani, da bi ocenili naše prihodnje potrebe," je ob tem še dodal obrambni minister.

Rekrutirali bodo dodatnih 10.000 vojakov Browne upa, da bo lahko spodnjemu domu britanskega parlamenta o načrtih ponovno poročal kasneje aprila. Iraški premier Nuri al Maliki je medtem danes v Bagdadu dejal, da je bilo nedavno zatrtje šiitskih skrajnežev v Basri "uspeh" in da bodo rekrutirali 10.000 dodatnih vojakov za ohranjanje reda v mestu na jugu države.

Ne spreglejte