SiolNET. Digisvet Novice
 • Messenger
 • Messenger

Vi ste prišli, fotografirali in pozabili. Oni niso. Se obeta nov škandal?

10

termometer

Eden od najtesnejših oglaševalskih partnerjev Facebooka, podjetje Hyp3r, je skrivoma razvilo orodje, ki mu je omogočalo nedovoljeno zbiranje velikih količin podatkov o uporabnikih Facebookovega družbenega omrežja Instagram. Hyp3r je shranjeval tudi tako imenovane zgodbe, vrsto objav, ki po 24 urah izginejo in jih ne more videti nihče več, in gradil podrobne lokacijske profile milijonov uporabnikov. Facebook, ki sicer nosi del odgovornosti za incident, je Hyp3r, ki trdi, da ni ničesar naredil narobe, že izbrisal s seznama zaupanja vrednih partnerjev. 

Komentarji

9

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Čokolino / 08.08.2019. ob 21:10

  Google točno ve, kje hodim, kaj iščem/gledam na spletu. Grem nekam, in me isti dan vpraša, kako je bilo tam pa tam... Pogooglem kako stvar in še isti dan je na facebooku en kup reklam ponudnikov za tisto ali podobno stvar.... no pri mimovrste gredo pa celo tako daleč, da če na kaj kliknem, me kak dan dva po tem preko e-pošte vprašajo, če me še zanima ta stvar. Če bi želeli malo zasebnosti, bi se morali brez napravic odpraviti nekam, kjer ni kamer...

  • fizik10 / 08.08.2019. ob 21:10

   ČOKOLINO, izklopi identifikacijo lokacije in mobilne podatke, pa si se tega rešil. Imaš le možnost, da imaš to storitev vklopljeno, je pa tvoja svoboda, da jo tudi izklopiš!

 • paleoknives / 08.08.2019. ob 20:26

  Kdaj bodo ljudje dojeli, da je njihov pametni telefon v resnici naprava, ki najbolj služi drugim. Velikim korporacijam naprimer, ki vohunijo vsak korak. Brezplačne aplikacije? "There is no free lunch" pravijo američani...

  • fizik10 / 08.08.2019. ob 20:26

   Daj ne nakladaj o velikih korporacijah!! So lokalni lokalčki in trgovinice velike korporacije, da te tudi o njih sprašuje telefon??

  • paleoknives / 08.08.2019. ob 20:26

   No, ti bom po kmečko razložil, ker vidim, da ti ne gre. Kdo misliš da služi s tem početjem? V zameno za profiliranje in objavo ciljanih oglasov plačujejo "lokalčki in trgovinice" kar lepe denarje. Komu že? To, da "špegajo" brez privolitve uporabnika, pa je enako kot bi ob nakupu stanovanja dal prodajalcu duplikat ključev in bi on malo brskal po stanovanju, pogledal, kaj imaš v hladilniku, postavil kamero v tvojo kopalnico...a zdej razumeš, ali še vedno ne?

 • Jack / 09.08.2019. ob 06:43

  Cukr ž ...ti proda vse usrane gate če kupš...

 • fizik10 / 09.08.2019. ob 11:01

  To se zgodi, če nekdo uporablja napravo, ki je ne pozna. Če nekomu ne paše, da ga "sledijo", naj izklopi mobilne podatke in onemogoči identifikacijo lokacije. Drugič si pa kupite navadni telefon, pa je zadeva rešena. Je pa tako...kdor ima čisto vest, kdor ni naredil nič narobe, se mu tudi pametnega telefona ni potrebno bati.

  • paleoknives / 09.08.2019. ob 11:01

   Sami možganski umotvori od tebe...to, da nezakonito zbirajo in zlorabljajo podatke in te profilirajo brez vednosti, da ne govorim o tonah SPAM pošte...to je pač OK, kajne? Kaj pa smo si kupili telefon, sami smo krivi...Spet misliš, da si bolj brihten od povprečja?

 • fizik10 / 09.08.2019. ob 11:08

  Prišli smo do točke, ko lahko neuki ljudje za dokaj majhen denar kupijo zmogljivo in vsestransko in zelo kompleksno napravo, da je ne znajo niti uporabljati...v tem je srž problema.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.