SiolNET. Novice Slovenija
 • Messenger
 • Messenger

"Ideja o čisti slovenski kulturi je mit" #intervju

4,06

termometer

"Četrt stoletja po nastanku samostojne Slovenije je naša družba prepredena z na videz samoumevnim prepričanjem o domnevno problematičnem pomanjkanju domoljubja. (...), pa je domoljubje res tako nesporna vrednota, za katero si velja na vso moč prizadevati," se sprašuje sociolog Aleš Črnič, čigar besede na spletni strani Slovenskega mladinskega gledališča vpeljujejo Dneve slovenskega nacionalizma.

Komentarji

30

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MBSQ / 08.02.2019. ob 09:51

  Družina, dom, domovina, Slovenija, moja dežela, rodna gruda, ljubezen do domovine, domoljubje ... to so najbolj osnovni pojmi, s katerim se zlahka poistovetita prav vsak Slovenec, in prav vsaka Slovenka. Čudi me, zakaj se velika večina intelektualcev in umetnikov s temi pojmi in simboli slovenstva ne more poistovetiti, in od tega na vse pretege beži? Mislim, da je problem v (ne pravih) intelektualcih in umetnikih.

  • sanfrancisco / 08.02.2019. ob 09:51

   Vedno so drugi krivi, tako je tudi pri nacionalizmu. Nesposobnost ozreti se vase in poiskati ključne probleme, ki tičijo v narodu. Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal, ne pa prelagati probleme na druge in se slepiti, da bo bolje. Ne bo, samo še slabše bo.

  • olka / 08.02.2019. ob 09:51

   Še en tipičen primerek kulturnega marksista, ki jih množično proizvajajo naše družboslovne fakultete. Ali je sploh še možno, da od takih profesorjev in s takih fakultet pride kak neindoktriniran študent brez s socializmom trajno poškodovanih možganov !? Groza.

 • jeremias / 08.02.2019. ob 08:51

  "Ideja o čisti slovenski kulturi je mit" Glede na stanje stvari bi morali popraviti naslov: "Ideja slovenski kulturi je mit. Gre za denar"

 • stanly / 08.02.2019. ob 14:57

  vsa SLO kultura do 2.sv.vojne je skušala povdarjati SLO identiteto in domoljubje in tudi zato je bila me SLO narodom tako močno cenjena...socializem je kulturo hotel popolnoma odmakniti oa narodovih interesov, saj je sam propagiral proletarski internacionalizem in odmiranje narodov, zato je kultura v večji meri izgubila svojo vsebino...danes skuša biti kultura nekaj vzšenega in odtujenega in se sramuje biti del SLO narodne identitete in tukaj dela največje napake, zato izgu. stik z narodom

 • icsn / 08.02.2019. ob 09:15

  Danes je mogoce vse prodat tudi kulturo. Z kolturo hocemo biti posebni in drugacni od drugih kar je tudi prav. Ne moremo pa biti podobni drugim saj potem nismo drugacno kot drugi

 • Slavko / 08.02.2019. ob 21:37

  Tipični predstavnik ortodoksne šole, ki na podlagi miselnih vzorcev Marx, Hegel, Nietzsche, indoktrinira slovensko javnost s temi vložki apatičnih pogledov do slovenske narodove identitete, ki je skozi zgodovino z velikimi imeni kot je tudi France Prešeren, zaznamovala svoj obstoj tako kulturno, geografsko in geopolitično ! Vsiljevanje neke ideologije, ki je že vnaprej obsojena na propad kot navaja v svoji knjigi "Živa verstva"kardinal Franc Rode tudi ne eksistira viziji napredka !?

  • Astrolog / 08.02.2019. ob 21:37

   Ste pa našli "misleca", saj ste jih našteli kar nekaj, tisti iz zadnje vrstice pač ni iz te kategorije.

 • gtr-al / 08.02.2019. ob 18:04

  Nevem zakaj takšnemu nakladaču, tolika pozornost. Šimfajo čet kapital ob enem pa vprijejo, da ga dajemo premalo za kulturo. Če je kapital takšno zlo, zakaj si ga potem tako želijo???? Trditev, da smo po vojni izoblikovali smisel za pregon sovražnega govora. Ja za krivo besedo si šel v arest. Pučnik je za strokovni članek o kmetijstvu šel za 8 let v zapo delno v samico. V Venzueli je polno političnih zapornikov!!!!!!!!

 • MBSQ / 09.02.2019. ob 08:24

  Premladi ste še g. Črnič, da bi vas lahko poznali, čisto simpatični ste videti na pogled, ampak ti umotvori niso vredni počenega groša, saj so prava besedna driska. Upam, da boste drugače mislili, ko dozorite. Tudi zaradi vaših stališč sem prepričan, da je FDV valilnica izvotlenih levičarskih, liberalističnih in internacionalističnih idej, in je gotovo najbolj nekoristen element Univerze v Ljubljani, prava sramota za Slovenijo.

 • Oregon / 08.02.2019. ob 21:13

  ta pravga ste najdli sogovornika. Iz fdv-ja, pa kaj lahk od njega sploh pricakujete? Lev do amena ze od malih nog.

  • mimi129 / 08.02.2019. ob 21:13

   Ja, in kdo bi po tvoje bil primeren za razpravljanje o takih stvareh ? Strojni inženir ?

  • MBSQ / 08.02.2019. ob 21:13

   Ja MIMI129, tudi strojni inženir je primernejši ... že zato, ker imajo strojniki realnejši in stvarnejši pogled na stanje stvari, kot pa tile popolnoma izvotleni FDV-jevi sanjači.

  • Oregon / 08.02.2019. ob 21:13

   MIMI129, ni za rečt da ne bi bil boplj vertodostojen, kot tile prepucani kadri iz šole, kjer otroke pri 19 začennjajo učit, nnaj vendar preverijo katerega spola so. Pa čist zares je tako v tej valilnici fdv-jevski.

 • Rudnik12 / 11.02.2019. ob 19:19

  Izdajalec. Take misli so pa narodno destruktivni populizem in vredne vseh obtozb.

 • sanfrancisco / 08.02.2019. ob 11:19

  Nacionalisti si vedno prisvojijo domoljubje in ga popačijo do takšne oblike, da se vsi ostali distanciramo. Jaz ne potrebujem nekoga v nič dajat, da bi se sam počutil več. Če nisem zadovoljen sam s sabo, bom iskal težave pri sebi. Ker mi ni vseeno za domovino, kritiziram naše napake, da bi postali boljši. Nacionalist bo iskal krivca drugje in se počasi pogrezal v greznico.

Pridružite se razpravi! Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.