TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2009,
8.12

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 11. 2009, 8.12

8 let, 4 mesece

Film Trst je naš dviga prah še pred predvajanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Reklamo mu je naredila predvsem Unija Istranov, ki protestira proti njemu, čeprav ga še ni videla.

In če ga Massimiliano Lacota iz Unije Istranov označuje za provokacijo, ga glavni igralec Gojmir Lešnjak Gojc in režiser Žiga Virc napovedujeta kot parodijo in ironijo.

Vstopnice razprodane že pred dnevi "Ne pomnimo, da bi študentski film požel tako zanimanje," je včeraj komentiral Gojmir Lešnjak Gojc, direktor Kosovelovega doma v Sežani in glavni igralec v filmu Trst je naš. Film bodo premierno uprizorili danes ob 20. uri v Kosovelovem domu. Ker je bila predstava že pred dnevi razprodana, so jo iz srednje dvorane preselili v veliko s 450 sedeži, na spored pa so uvrstili še štiri ponovitve (v nedeljo ob 17. uri in 18.30 ter v torek ob 18. in 20. uri).

Fenomen zanimanja za kratki film, ki ga je režiral študent, je Gojc pripisal predvsem Uniji Istranov, ki mu je s protestom proti njemu naredila največjo reklamo. Sicer je reakcijo Unije označil za neresno, predvsem zato, ker filma niso videli. "Film je posnel mlad človek iz generacije, ki s politiko nima opravka," je še dodal Gojc.

""Film je parodija na zgodovino" Film Trst je naš je dolg 27 minut in je del diplomskega dela režiserja Žige Virca, absolventa Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Kot je povedal Virc, ki sicer prihaja z Dolenjske, ga je preteklost od malega zanimala in že v osnovni šoli je imel občutek, da del zgodovine od leta 1940 do 1990 manjka. Zato je v tretjem letniku študija posnel film, umeščen v čas vojne za Slovenijo, za diplomsko delo pa se je lotil partizanov. "Nisem hotel še enega klasičnega partizanskega filma, ampak pogled nove generacije. Film je zato postavljen v današnji čas in ironizira tematiko," je svoje delo, ocenjeno z desetko, orisal Virc. Gledalcem filmčkov na spletu je znan tudi po trilogiji Tine Strela, parodije na Martina Strela, ki jo je ustvaril s kolegi. Očitke Unije Istranov pa Virc komentira: "Film je parodija na zgodovino, nosi prepoznaven naslov, znan vsem, ki je marsikomu trn v peti. Unija Istranov filma ni videla, videla je le napovednik, ki je narejen pompozno, a ironično. Mogoče se bo mnenje o filmu spremenilo, ko si ga bodo ogledali."

Ne spreglejte