TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 11.50

8 let

Država vnovič pomaga Adrii Airways

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Adrio bo država prek Kadove družbe za podjetniško svetovanje dokapitalizira s skoraj 5 milijoni, Aerodrom Ljubljana pa bo postal solastnik Adrie Tehnike.

Rešitev, ki so jo za slovenskega nacionalnega prevoznika nekateri že leta "ponujali", dolge mesece pa se je tudi "kuhala", bo po koncu trdih, vsaj polletnih pogajanj med vpletenimi menda že v začetku prihodnjega tedna postala Adrijina realnost. Družbi, ki se ukvarja tudi z likvidnostnimi težavami in je lansko poslovno leto zaključila s približno 13 milijoni evrov in pol čiste izgube, bo država spet pomagala z dokapitalizacijo. Tako bo Kadov PDP, ki je že 87-odstotni lastnik Adrie, podjetje dokapitaliziral s približno dvema milijonoma evrov, 2,7 milijona pa bo država vložila še v hčerinsko družbo Adrie – Adria Tehnika, ki se bo preoblikovala v delniško družbo. V tej pa bo pomemben solastnik postala tudi družba Aerodrom Ljubljana, ki ima do Adrie Airways skupaj z obrestmi skoraj 4,6 milijona evrov terjatev, ki so zavarovane z rezervnimi deli za Adrijina letala. Te terjatve bodo torej v skladu z vladno namero spremenjene v lastniški delež Aerodroma Ljubljana v hčerinski družbi Adrie.

Boljša likvidnost

Prvi mož Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je za SiOL zagotovil, "… da gre zgolj za finančno naložbo v Adria Tehniki, ki ne predvideva upraviteljskih pravic v podjetju," zagotovo pa v Aerodromu, ki upravlja ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, želijo imeti tudi vpliv na prihodnje upravljanje našega nacionalnega letalskega prevoznika.

Adria Airways bo namreč ostala večinska lastnica hčerinske družbe Adria Tehnika. Celoten projekt naj bi bil uresničen že do ponedeljka. Kot je za SiOL priznal predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar, si bo podjetje s to "rešitvijo" zagotovilo boljšo likvidnost, s katero ima slovenski nacionalni letalski prevoznik velike težave. Adria je v obdobju od januarja do avgusta prepeljala skoraj osemsto tisoč potnikov in tisoč dvesto ton tovora, v lanskem letu pa je skupaj prepeljala nekaj več kot milijon in sto štirideset tisoč potnikov in slabih dva tisoč ton tovora.

Ne spreglejte