TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
15.05

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 6. 2011, 15.05

6 let, 8 mesecev

Drew Barrymore: vesoljček ji je spremenil življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V videoteki na SiOL TV si oglejte romantično komedijo Ljubezen na daljavo, v kateri se Drew Barrymore s soigralcem Justinom Longom znajde pred življenjsko preizkušnjo.

Verjetno se vsi še dobro spominjate brezčasne klasike Stevena Spielberga o simpatičnem vesoljčku E. T. in druščini njegovih prijateljev ter tistega pristnega glasnega krika Gertie ob prvem snidenju z nenavadnim nezemeljskim bitjem. Vloga, ki je tedaj komaj šestletno Drew Barrymore izstrelila na zemljevid filmskega sveta. Debitirala je pri komaj petih letih v znanstveni fantastiki Kena Russella Spremenjena stanja (Altered States, 1980), po vlogi v filmu E. T.-vesoljček (E. T. The Extra-Terrestrial, 1992) pa je postala priljubljena igralska ikona.

Igralski poklic položen v zibelko

Petintridesetletna igralka, producentka in režiserka je v filmski industriji doma že tri desetletja. Igralski poklic ji je bil tako rekoč položen v zibelko, saj prihaja iz znane igralske dinastije Barrymore. Svoje prvo ime Drew je dobila po priimku svoje prababice, igralke Georgiane Emme Drew, drugo ime Blyth pa je dobila po originalnem priimku dinastije, ki jo je začel njen praded, prav tako priznan igralec, Herbert Arhur Chamberlayne Blythe z umetniškim imenom Maurice Barrymore. Z igralskim poklicem sta se ukvarjala tudi dedek John Barrymore in babica Dolores Costello, za njima še oče John Drew Barrymore mlajši in mama Ildiko Jaid Barrymore.

Od oglasa za pasjo hrano do filmskih platen

Še preden je dopolnila eno leto, je nastopila v TV-oglasu za pasjo hrano, potem ko je na avdiciji prisotne presenetila, saj se je po ugrizu pasjega soigralca namesto joka nepričakovano odzvala s smehom. S svojo prikupnostjo in neposrednostjo je dobesedno očarala vse okoli sebe in gledalci so jo naravnost oboževali. Kot otrok je posnela številne TV-oglase. Tudi danes, ko je že priznana in uveljavljena filmska igralka, je večkrat obraz različnih oglasnih kampanj. Leta 2007 je postala obraz za Guccijevo novo linijo z nakitom in novi fotomodel in govornica za kozmetiko CoverGirl.

Upornica z razlogom

Kljub uspešni igralski karieri pa je njena osebna življenjska zgodba precej bolj temačna. Tako kot na številne otroške zvezde pred in za njo sta nenadna slava in medijska izpostavljenost tudi na njej že v rosnih otroških letih pustili neizbrisen pečat. Slabo stran hollywoodskega blišča je okusila kaj hitro. Njeno otroštvo je zaznamovala odvisnost od drog in alkohola – kaditi je začela že pri devetih, pri enajstih se je začela opijati, pri dvanajstih kaditi marihuano, pri komaj trinajstih pa je bila že odvisna od kokaina.

Razlog za njen propad so bili tudi neurejeni družinski odnosi. Oče je družino zapustil, še preden se je rodila. Z njim se je pobotala šele pred njegovo smrtjo leta 2004. Z mamo se prav tako nista razumeli, zato je Drew domače gnezdo zapustila pri komaj 17 letih, do danes pa še nista našli skupnega jezika. Pri komaj štirinajstih letih jo je mama, sicer tudi njena menedžerka, zaradi divjaškega vedenja, poskusa samomora in poskusa pobega iz ZDA v lisice vklenjeno odpeljala na rehabilitacijo. Svoje izkušnje je leta 1990 združila v avtobiografiji Little Girl Lost, v kateri je uspešno opisala prehod od zvezdniškega otroka do odraslega igralca. Sledil je osebni in poklicni preobrat, Drew si je s številnimi impresivnimi vlogami zagotovila svoje mesto v filmskem svetu.

Še ne polnoletna je prvič gola pozirala za revijo Interview, pri dvajsetih je svoje telesne čare in razgalila v Playboyu, na Late Showu Davida Lattermana je skočila na mizo in mu "v dar ob rojstnem dnevu" razgalila svoje prsi. Nekoč je izjavila: "Naučila sem se, da moški obožujejo moje prsi in da to obožujem jaz!" Njenega ekshibicionističnega početja ni odobravala takrat edina avtoriteta v njenem življenju – njen boter in tako rekoč drugi oče – režiser Steven Spielberg, za 20. rojstni dan ji je podaril odejo z napisom Cover yourself up (Pokrij se). Kljub razuzdanemu življenju je Drew, zahvaljujoč šarmu in odkritosrčnosti s kančkom naivnosti, uspelo ohraniti dostojanstvo in se izogniti vulgarnemu vtisu.

Nagnjenost k nestanovitnosti

Še ne polnoletna Drew se je pri komaj 16 zaročila z Lelandom Haywardom, vnukom slavnega hollywoodskega filmskega producenta Lelanda Haywarda, zaroka pa je bila odpovedana komaj nekaj mesecev pozneje. Kmalu za tem se je ponovno zaročila z igralcem in glasbenikom Jamiejem Waltersom, s katerim sta bila v zvezi pičlo leto dni. V zakonski jarem je skočila dvakrat, a se nobeden od njiju ni dobro končal. Leta 1994 se je poročila z valižanskim natakarjem Jeremyjem Thomasom, s katerim sta bila poročena komaj eno leto. V drugo je usodni da dahnila komiku Tomu Greenu leta 2001, a se je tudi ta zakon po komaj letu dni končal. Le nekaj mesecev po ločitvi se je zapletla z bobnarjem glasbene skupine The Strokes, Fabriziem Morettijem, s katerim je v ljubezenskem razmerju ostala zanjo rekordnih pet let.

Za svojo nestanovitnost in težave z moškimi krivi svojega očeta, saj nikoli ni imela tiste značilne očetovske figure. "Moj oče je bil tako muhast in nedosegljiv. Brigal se je samo zase in prepričana sem, da je to vplivalo na moj odnos do moških," pravi. Drew pa ima na svojem ljubezenskem seznamu tudi nekaj ženskih ljubimk, večkrat je tudi javno priznala svojo biseksualnost: "Dve ženski sta skupaj videti prav tako lepi, kot sta lepa moški in ženska. Biti z žensko je, kot bi raziskoval lastno telo, vendar skozi oči nekoga drugega." Med drugim ji pripisujejo vroča razmerja z urednico ženskih revij Jane in Sassy, Jane Pratt in tudi ženo pokojnega Curta Cobaina Courtney Love, čeprav je Drew botra njuni hčerki. Razmerje z aktualnim partnerjem Justinom Longom je prav tako razburkano, saj sta se sprva le po nekaj mesecih zveze razšla, se leta 2009 pobotala ter svoje ljubezenske izkušnje prenesla na filmska platna v romantični komediji Ljubezen na daljavo (Going the Distance).

Ne spreglejte