SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhunec gobarske sezone šele prihaja #video

0,07

termometer

Vse kaže, da bo letošnja sezona nabiranja gob res bogata, zato smo v oddaji Dan. delili koristne nasvete in zlata pravila pri njihovem nabiranju. Z gosti v studiu smo se med pripravljanjem okusne paštete iz gob pogovarjali o njihovih zdravilnih učinkih. Obiskali pa smo tudi kmetijo, ki se ukvarja z gojenjem gob.

paprike in čebula Dom Nasveti za shranjevanje čebule in paprike #video

Sezona nabiranja gob se je že začela, a vrhunec njihovega nabiranja šele prihaja, saj naj bi te najbolj rasle po prvi jesenski polni luni, znani tudi kot gobji luni, ki bo letos 25. septembra. 

nabiranje gob Foto: Thinkstock Na svetu je več kot 140 tisoč vrst gob, od tega jih poznamo samo 15 tisoč. Užitnih je okoli tritisoč, v medicinske namene pa se uporablja približno 650 različnih vrst gob. 

V Sloveniji ta seznam obsega okoli 3300 vrst gob. Pravi poznavalci pa se poleg jurčkov in lisičk razveselijo tudi manj znanih plodov, kot so rjavi ježek, modrikasta golobica, vijoličasta koprenka, navadna mokarica. 

Kaj vse potrebujemo pri gobarjenju

Pavel Jakopič, predsednik GD Gorje svetuje, da imamo pri nabiranju košaro namesto plastičnih vrečk. Košare so v primerjavi s slednjimi primernejše, saj se trosi skozi košaraste špranje izložijo ven, v plastičnih vrečkah pa ne.

Potrebujete tudi manjši nož, s katerim boste lahko gobo počistili, preden jo boste položili v košaro. Za sprehajanje v gozdu bodite primerno oblečeni, predvsem je pomembno, da imate ustrezna obuvala in repelent proti klopom.  

Najboljši čas za nabiranje gob je ob jutranjih urah, čeprav te rastejo ves dan. Med pohajkovanjem po gozdu se je treba držati gozdnega bontona. Gob, ki jih ne poznamo, ne nabiramo, jih ne brcamo in uničujemo. Prav tako ne ustvarjamo velikega hrupa, da ne bi motili in vznemirjali živali, ki živijo v gozdu, in drugih sprehajalcev.

Zlata pravila nabiranja gob

Vedno nabirajte samo tiste gobe, ki jih dobro poznate. Teh naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z različnimi dietami. Gobe ne smejo biti glavni obrok dneva, predvsem pa jih ne gre uživati zvečer.

Pri uživanju morajo biti gobe sveže in zdrave na pogled, treba pa je tudi upoštevati ustrezen način njihove priprave. Ne smejo imeti sledi plesni in na njih ne smejo biti vidne barvne spremembe. Nabrane gobe je najbolje zaužiti v roku 24 ur. 

Doktorica Lucija Šarc svetuje, da se pri pripravi gob ravnamo po načelu tega, da so gobe zgolj samo začimba. "To pomeni, da nikakor niso hrana za otroke in da nikakor ne spadajo v dietno prehrano in da smo pri količini res zmerni, kot pri začimbah," dodaja.

"Vse užitne gobe imajo zdravilne učinke"

Pravi Andrej Gregori z zavoda za naravoslovje. Gobe vsebujejo številne zdravilne snovi, ki aktivirajo delovanje imunskega sistema. Lahko jih uporabljamo v preventivne namene pred določenimi boleznimi.

Zaradi kemične sestave imajo antibiotične učinke, določene vrste pa preprečujejo razmnoževanje virusov v organizmu. Zdravilne gobe najdemo kot sveže v gozdu, lahko pa jih dobimo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Najbolj prevladujejo v obliki kapsul, v praških in ekstraktih. 

Količina nabranih gob je omejena z dvema kilogramoma, v nasprotnem primeru vas lahko doleti kazenska globa v višini 208 evrov.  Količina nabranih gob je omejena z dvema kilogramoma, v nasprotnem primeru vas lahko doleti kazenska globa v višini 208 evrov.  Foto: Thinkstock

Vse več Slovencev goji lastne gobe

Najbolj prisegamo na bele šampinjone, a vse bolj narašča zanimanje še za bukove ostrigarje in šitake, ki imajo tudi zdravilne učinke. V Miklavžu na Dravskem polju na kmetiji Krevh pobirajo gobe 365 dni v letu.

Te rastejo v štirih valovih en mesec. Pred 30 leti so začeli pridelavo kar v domači garaži in so gobe prodajali le na tržnici. Danes pa tu stoji druga največja proizvodnja gob pri nas, ki zaposluje deset ljudi.

Vsak mesec tako pridelajo vsaj 15 ton šampinjonov, največ belih. Vse več pa je zanimanja tudi za rjave šampinjone, ki so bolj aromatični. Zanimanje narašča tudi za druge vrste gob, zato na kmetiji vsak mesec na bioloških substratih pridelajo 500 ton šitak, ki imajo tudi zdravilne učinke. 

Še vedno pridelujejo tudi bukove ostrigarje, s katerimi so tudi začeli pridelavo, a je zanimanje za drugačne vrste gob predvsem sezonsko. V času gobarske sezone po slovenskih gozdovih sicer zanimanja za tako vzgojene gobe nekoliko upada, a za razliko od drugih gob je takšne mogoče dobiti sveže čez celo leto.

Gobe morajo biti na jedilniku uporabljene podobno kot začimbe. Te naj služijo za bogatenje okusa glavnih jedi. Gobe morajo biti na jedilniku uporabljene podobno kot začimbe. Te naj služijo za bogatenje okusa glavnih jedi. Foto: Thinkstock

izdelovanje šopkov Dom Nasveti za izdelovanje cvetličnih šopkov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin