SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Testirajte kakovost svoje zemlje

0,02

termometer

zemlja
Foto: Pixabay

Rodovitna in bogata prst je vsekakor ključ do uspešnega vrta, zato je izjemno pomembno, da poznate vse njene značilnosti, lastnosti in nasvete za oskrbo. 

vrtnarstvo Dom Z delom na vrtu se lahko ubranimo pred številnimi boleznimi

Lahko bi rekli, da brez kakovostne zemlje ni vrtnin. Izkušeni vrtnarji namreč vedo, da ni vsa zemlja ista in da vsaka prst še ni primerna za vse vrtnine. Če ste šele na začetku svoje vrtnarske poti, potem vam bodo naslednji nasveti prišli še kako prav, kajti če se boste redno ukvarjali z zemljo, njeno sestavo, drenažnim sistemom, kislostjo in ne nazadnje tudi mineralno gostoto, vam vrtnine ne bodo gnile, hkrati pa se boste ob poznavanju te izognili tudi napačnim načinom sajenja.

S preprostim testom do razkrivanja skrivnosti

Vsa tla, kot omejeno, niso kar po pravilu primerna za vse vrste rastlin oziroma vrtnin. Preden poskušate karkoli posaditi, je seveda najbolj pametno, da se najprej seznanite s terenom, prepoznate sestavo tal in testirate prst, da boste vedeli, "s čim imate opravka".

Na splošno lahko zemljo razvrstimo na glinasto, peščeno in ilovnato. Glina je bogata s hranili, vendar drenaža pri njej deluje počasi. Pesek je odličen za drenažo, ampak je slab pri ohranjanju hranilnih snovi in potrebne vlage. Na splošno naj bi bila ilovica tista najbolj idealna za sajenje, saj ohranja vlago in zadržuje hranilne snovi. Da bi prepoznali, kakšno zemljo imate, bo, kot omejeno, treba narediti hiter test. V roke vzemite pest vlažne (ne mokre) zemlje in jo čvrsto stisnite.

- Če zemlja zadrži obliko in razpade, ko jo pritisnete s prstom, potem imate ilovico.

- Če zadrži obliko in se obdrži tudi ob pritisku, potem imate glinasto zemljo.

- Če ob odprtju rok takoj razpade, potem imate peščeno zemljo.

rože Dom Kdaj zalivati svoj vrt

Drenaža

Poleg vrste zemlje je izjemnega pomena tudi njena naravna drenaža. Nekatere rastline lahko, namreč, ob prisotnosti prevelike količine vode v svojem koreninskem sistemu, hitro umrejo. Torej, kako preizkusiti drenažo?

V domača tla izkopljite približno šest centimetrov globoko luknjo, jo napolnite z vodo in pustite, da jo zemlja posrka. Nato postopek ponovite in pozorno spremljajte, kako dolgo traja, da se voda vpije v zemljo. Če zemlja potrebuje več kot štiri ure do popolnega vpitja, potem to pomeni, da imate slabo naravno drenažo.

zemlja Foto: Pixabay

Žuželke in črvi

Vrtni črvi so odlični pokazatelji splošnega zdravja vaše zemlje, zlasti z vidika biološke aktivnosti. Če so v vašem vrtu prisotni deževniki, potem imate verjetno vse koristne mikrobe in bakterije, ki zagotavljajo zdrava tla in močne rastline.

Zemljo testirajte tako, da na vrtu izkopljete luknjo (tla naj bodo vlažna in topla), nad katero postavite škatlo. Če po nekajdnevnem pregledu najdete več kot deset črvov, potem to pomeni, da imate zelo zdrava tla, primerna za sajenje.

Raven kislosti

Raven kislosti (pH) ima pomembno vlogo pri tem, kako dobro bodo uspevale vrtnine. Ponazori se z lestvico od nič do 14, pri čemer je nič zelo kislo in 14 zelo alkalno. Večina rastlin najbolje uspeva v zemlji, katere pH se giblje med šest in sedem. Če je raven pH nižja od pet in višja od osem, potem vaša zemlja ni primerna za sajenje.

Če boste pred začetkom sajenja opravili zgoraj omenjene teste, vam bo vrt zagotovo uspeval. Seveda je tu treba omeniti, da ni odveč, če boste poznali vsaj osnovne značilnosti vrtnin oziroma rastlin, ki jih nameravate posaditi, kot recimo to, koliko sonca oziroma sence določena vrtnina potrebuje za rast, količino vode in kakšen način zalivanja ji najbolj ustreza. Ne pozabite pa tudi na kolobarjenje, in sicer zato, da prst ne izčrpate njenih hranilnih snovi.

vrtni palcek Dom Kratka zgodovina vrtnih palčkov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin