SiolNET. Dom Vrt in okolica
3,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne samo jurčki, tudi te gobe so užitne #video

3,02

termometer

Stopamo v vrhunec gobarske sezone, ki bo letos, kot vse kaže, ena najboljših. S predsednikom GD Gorje Pavlom Jakopičem smo se odpravili v gozd v okolici Pokljuke, kjer smo nabrali vrsto različnih gob, primernih za uživanje. Naleteli pa smo tudi na nekaj strupenih. Katere gobe so užitne, si poglejte v prispevku. 

gobe Dom Vrhunec gobarske sezone šele prihaja #video

Gobarjenje je jesenski hobi, ob katerem marsikdo uživa. Pri gobarjenju je treba biti izjemno previden, saj so si nekatere vrste gob med seboj zelo podobne, niso pa vse užitne. Ne nabirajte gob, ki jih ne poznate, prav tako ne nabirajte tistih, ki že kažejo znake starosti in plesni. 

Naberete lahko največ dva kilograma gob

V gozd se odpravite ustrezno opremljeni. Bodite oblečeni v topla oblačila, tudi predhodno nanašanje repelenta proti mrčesu ne bo odveč. S seboj imejte nož in košaro. Ta je pri nabiranju gob najprimernejša, saj se skozi njene špranje odstranijo vsi trosi, ki smo jih nabrali skupaj z gobami.

gobe Foto: Pixabay

V gozdu se prav tako držimo gozdnega bontona, nismo glasni ter ne vznemirjamo gozdnih živali in preostalih sprehajalcev. V enem sprehodu po gozdu lahko naberete največ dva kilograma gob, saj vas lahko v nasprotnem primeru doleti 208 evrov globe. 

Za pripravo jedi primerne užitne sirovke

V Sloveniji užitne vrste iz rodu mlečnic imenujemo sirovke. To so tiste vrste mlečnic, ki sočijo oranžni mleček. Ob nabiranju sirovk se lahko o njihovi užitnosti prepričate s prerezom beta, iz katerega mora priteči oranžen mleček.

Pri strupenih mlečnicah je mleček rumene ali bele barve. Ena izmed strupenih mlečnic, ki jih najdemo v naših gozdovih, je jamičasta mlečnica. Njen mleček je rumene barve.

Jurčki rastejo v bližini mokaric in rdečih mušnic

Mokarice so pokazatelj jurčkov, saj po navadi rastejo v njihovi neposredni bližini. Prepoznamo jih po izrazitem vonju moke. Načeloma niso strupene, a jih ne uživamo, saj je med vrsto belih gob težko ločiti med tistimi, ki so užitne, in tistimi, ki so strupene. Za prehrano so primerne bele mokarice. 

gobarjenje Foto: Thinkstock

Jurčki radi rastejo tudi v bližini rdečih mušnic, ki pa so, kot vemo vsi, zelo strupene. Ena izmed nestrupenih mušnic je knežja mušnica. Prepoznamo jo po oranžni barvi klobuka, nima pa belih pikic. Je užitna vrsta gobe, vendar je v Sloveniji zavarovana in jo je prepovedano nabirati.

Lisičke lahko prezremo, gobanov je veliko

Lisičke so zelo majhne, zato jih lahko hitro prezremo. So užitne, prepoznamo pa jih po izrazito rumeni barvi. V gozdovih lahko naletimo na veliko različnih sort gobanov, med katere spada tudi rdečebetni polstenec (oz. rdečebetni goban). Niso vsi strupeni. Načeloma je strupen samo vražji goban, ki spada v eno izmed redkejših sort gob.

košara z gobami Foto: Pixabay

Golobice podobne jurčkom

Golobice so po videzu zelo podobne jurčkom. Obstaja zelo veliko različnih vrst, povprečen gobar pa prepozna kakšnih pet. Med seboj so si tako podobne, da jih brez mikroskopa težko ločimo.

golobica Foto: Siol.net

Golobice so užitne, če za katero niste prepričani, jo odlomite in majhen delček poskusite, saj strupene golobice niso tako nevarne, da jih ne ni smeli poskusiti. Strupena golobica izjemno peče in je zato neužitna. Prav tako ni užitna smrdljiva golobica, ki jo boste prepoznali že po vonju. 

Orjaški dežnik primeren za nabiranje, biti mora bele barve

Zdravi dežniki morajo imeti bele lističe. Tisti, ki že imajo črne lise, niso zdravi, zato tudi niso užitni. Užitne dežnike prepoznamo tudi po premakljivem obročku, ki se ga da premikati gor in dol. Neužitni dežniki imajo priraščen nepremakljiv bet. Pri nabiranju jih odtrgamo nad betom. Užiten je tudi sredinski del oziroma krilca, ki imajo lešnikast okus. 

pobiranje listov Dom Za kaj lahko uporabimo jesensko listje na vrtu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin