Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
10.12

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dom prilagoditve starejši družina

Četrtek, 2. 8. 2018, 10.12

5 let, 8 mesecev

Prilagajanje doma potrebam starejših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
starejši | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vstop v jesensko obdobje življenja za marsikoga predstavlja velik mejnik - ne samo za starejše osebe, ampak tudi za njihove najbližje družinske člane. Odločitve, kje in kako nadaljevati preostanek življenja, lahko predstavlja velik stres tako za vas kot zanje, zato tovrstnih odločitev ne gre jemati zlahka.

podporna stena
Trendi Podporne stene kot okrasni dodatek vašega dvorišča

Če razmišljate o nastanitvi svojih staršev ali starih staršev v svoj dom, da bi jim nudili podporo in spodbudo v vsakdanjem življenju, boste morali zagotoviti tudi to, da bo notranjost vašega doma prilagojena njihovim individualnim potrebam, da ne bodo potrebovali vaše pomoči prav pri vsakem najmanjšem opravku. Čeprav bodo živeli pri vas, jim je treba zagotoviti nemoten vsakdanjik in jim prepustiti samostojnost.

Velikost doma je ključni element

Življenje s starejšo osebo lahko vam naloži veliko breme. Če je vaš dom premajhen, da bi zadovoljil vse potrebe po gostovanju starejše osebe, potem se skupnemu življenju raje izognite. Tako kot vi tudi oni potrebujejo prostor zase, da bodo lahko uživali v svoji svobodi. Osebni prostor in možnost umika drug od drugega sta ključna za preprečevanje stresa, medosebne napetnosti in potencialnih prepirov.

Zagotovite jim primerne prostore

Če vaš starajoči se sorodnik postaja vse bolj ranljiv in živi s kakšno boleznijo, morate zagotoviti, da vaše domovanje nudi ustrezne pogoje njegovim potrebam. Nastanite ga v prostorih, kjer ni treba hoditi po stopnicah. Ti naj bodo med seboj blizu, da zmanjšate hodne razdalje na primer iz spalnice v kopalnico. Sploh kopalniški prostor je treba prilagoditi njegovim potrebam. Raje kot kad namestite prho, kjer lahko postavite tudi površino za sedenje. Lahko namestite tudi ročaje, ki se jih bo lahko oprijel med gibanjem.

starejša gospa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Povečajte varnost

Če želite povečati varnost in zaščito doma, potem boste morali narediti nekaj notranjih sprememb. Umaknite ohlapne preproge, ob katerih se lahko spotikajo. Ne opremite njihovih prostorov s pohištvom z ostrimi robovi, ob katerih se lahko poškodujejo. Prav tako umaknite odvečne dekoracijske elemente, saj se ti lahko razbijejo.

Razmišljajte o razporedu

Z nespametno postavljenim pohištvom lahko ustvarite nevarnosti za njihovo gibanje po prostoru. Ne razmišljajte toliko o estetskemu videzu njihovih prostorov kot o njihovi funkcionalnosti, saj želite ustvariti varen dom zanje. Izogibajte se previsokemu pohištvu, ker ga bodo tako ali tako le s težavo dosegli. Višino prilagodite njihovi naravni višini in iztegu rok. Razmislite o tem, kako bi jim olajšali bivanje in pozitivno vplivali na njihovo počutje in kakovost življenja.

Poskrbite za varen dom, tako bo tudi vas manj skrbelo.  | Foto: Thinkstock Poskrbite za varen dom, tako bo tudi vas manj skrbelo. Foto: Thinkstock

Zunanji dostop do vašega doma

Treba je razmišljati tudi o zunanji dostopnosti do doma. Če vam zunanji okoliš omogoča dostop brez stopnic, še toliko bolje, če ne, potem je treba postaviti ograjo, na katero se bodo lahko oprli. Če vaš družinski član živi v invalidskem vozičku, potem morate nujno omogočiti vstop in izstop iz doma, ki bo temu prilagojen.

Ne pozabite - želite ustvariti prijeten dom in okolje, s katerima boste poskrbeli za njihovo čim večjo samostojnost in možnost za samooskrbno življenje. Tako bodo dobili občutek, da imajo še vedno nadzor nad svojim življenjem in da vam niso v napoto. Nudite jim oporo, a ne prevzemite v svoje roke vajeti nad njihovim vsakdanjikom.

Trendi Rože, ki simbolizirajo vaš astrološki znak

 

Ne spreglejte