Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
17.33

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

dom čiščenje alergija

Četrtek, 5. 4. 2018, 17.33

3 leta, 2 meseca

Kako obvarovati dom pred alergeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
alergije

Pomlad je v zraku, kar pomeni neizogibno navzočnost cvetnega prahu. Če ste med tistimi srečneži, ki ne trpijo za sezonskimi alergijami, še ne pomeni, da niste podvrženi alergenom. Teh je v naših domovih na pretek.

rože
Trendi Kdaj zalivati svoj vrt

Napačno bi bilo misliti, da je dom zatočišče pred alergeni – tem se v notranjih prostorih pravzaprav niti ne moremo izogniti. Največji krivec notranjih alergij je namreč prah, na katerega seveda vplivajo starost vašega doma, temperatura prostora in ne nazadnje vlažnost bivanjskih površin.

Na produkcijo prahu pa ravno tako vplivajo materiali, ki jih imate v domu – torej vse od hrane do pohištva, preprog, zaves, posteljnine, drugih dodatkov in oblek –, število ljudi, ki živijo v skupnem gospodinjstvu, ali imate v notranjosti veliko okrasnih rastlin in ali z vami celo živijo vaši hišni ljubljenčki. Dejavnikov za nastanek prahu je veliko, dejstvo pa obstaja, da je ta prisoten vsepovsod in vedno, ne glede na to, kako pogosto in temeljito čistite svoj dom in skrbite za to, da je prijeten in varen za bivanje. 

Na alergije lahko vpliva tudi plesen, ki se razvije zaradi pretirane vlage in slabe izolacije. | Foto: Thinkstock Na alergije lahko vpliva tudi plesen, ki se razvije zaradi pretirane vlage in slabe izolacije. Foto: Thinkstock

Iz česa je sploh sestavljen prah

Sploh ne dvomimo o tem, da brisanje prahu ni vaše najljubše domače opravilo, toda ste se kdaj vprašali, iz česa je prah sploh sestavljen in od kod prihaja? Označimo ga lahko za mešanico drobnih delcev ostankov človeške in živalske kože, las, tekstilnih vlaken, plesni, delcev hrane, žuželk in drugih ostankov, ki se čez čas nabirajo na površinah. 

Čeprav številne izmed naštetih snovi v prahu lahko sprožijo znake alergije, so najpogostejši krivci pršice, hišni "prhljaj", žuželke in plesen. Največ pršic je v naših domovih tako ravno na tekstilnem pohištvu in dodatkih, kot so preproge, blazine in vzglavniki, postelje in oblazinjeno pohištvo. Zato je izjemno pomembno, da pri čiščenju posebno pozornost namenite predvsem tem predmetom.

Kljub temu, da se niti ob rednem čiščenju prahu ne boste nikoli povsem znebili, je zelo pomembno, da čistite temeljito in z neinvazivnimi čistili, ki ne bodo dražila vaše ustne in nosne sluznice. Redno iz doma odnašajte smeti, saj tako zmanjšate možnost naselitve žuželk in ščurkov, ki so sprožilci alergenov. Temeljito vsaj dvakrat na teden očistite svoje kopalniške prostore, saj boste s tem zmanjšali pojav plesni, ki nastaja v vlažnih kopalnicah. Redno menjajte sesalne vrečke in filtre svojih sesalnikov. Vložite denar v nakup sesalnika s filtrom HEPA. Okna odpirajte ob zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah in jih pustite odprta samo toliko, da se prostor prezrači, nato jih spet zaprite in s tem zmanjšajte vnos prašnih delcev.

Martha Stewart
Trendi Martha Stewart: strastna vrtnarka

 

Ne spreglejte