SiolNET. Dom Pametni dom
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako obvarovati dom pred alergeni

0,00

termometer

alergije

Pomlad je v zraku, kar pomeni neizogibno navzočnost cvetnega prahu. Če ste med tistimi srečneži, ki ne trpijo za sezonskimi alergijami, še ne pomeni, da niste podvrženi alergenom. Teh je doma na pretek.

Večina ljudi z astmo, senenimi alergijami ali drugimi zunanjimi oblikami alergije gleda na svoj dom kot na zatočišče pred njimi, vendar imajo na žalost hiše in stanovanja druge alergene (sredstva, ki povzročajo simptome alergij). V notranjosti domov se tem pravzaprav ne moremo izogniti.

Hišni prah

Glavni krivec notranjih alergij je prah, ta se razlikuje glede na vrsto in starost vašega doma, temperaturo in vlažnost vaših bivanjskih prostorov ter to, kaj doma shranjujete (vse od hrane, oblek do pohištva) in kdo živi v njem (ljudje, hišne rastline, domači ljubljenčki). Prah je prisoten vedno, ne glede na to, kako pogosto ali kako temeljito čistite dom.

alergije Foto: Thinkstock

Pri prahu gre za mešanico zraka, ki vsebuje drobne delce tal in rastlinskega materiala, tako zunanjega kot notranjega, delce človeške in živalske kože, las, vlaknenih vlaken, plesni, prašnih pršic, fragmentov žuželk, delcev hrane in preostalih ostankov. Čeprav številne izmed naštetih snovi v prahu lahko sprožijo znake alergije, so tiste najpogostejši pršice, hišni "prhljaj", žuželke in plesen.

V primerjavi s sezonskimi alergijami lahko alergije zaradi alergenov v zaprtih prostorih trajajo tudi vse leto, odvisno od občutljivosti posameznika. Je pa treba omeniti, da so znaki ponavadi šibkejši pozimi, ko imamo okna zaprta. Občutljivost na notranje oblike alergij je zelo pogosta, pojavlja se lahko v vseh starostnih obdobjih.

Kljub temu, da se tudi ob rednem čiščenju ne boste nikoli povsem znebili prahu, je izjemno pomembno, da čistite temeljito in z z neinvazivnimi čistili, ki ne bodo dražili vaše ustne in nosne sluznice. Redno odnašajte smeti iz doma, saj tako zmanjšate naselitev žuželk in ščurkov, ki so sprožilci alergenov. Temeljito vsaj dvakrat na teden očistite vaše kopalniške prostore, saj boste s tem zmanjšali nastanek plesni, ki nastaja v vlažnih kopalnicah. Redno menjajte sesalne vrečke in filtre vaših sesalnikov. Investirajte v nakup sesalnika s filtrom Hepa. Okna odpirajte ob zgodnjih jutrih ali poznih večerih in jih pustite odprta samo toliko, da se prostor prezrači, nato jih spet zaprite in zmanjšajte vnos prašnih delcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin