Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
9.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 9.11

7 let, 12 mesecev

Tudi Norkring zapušča Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko so v začetku letošnjega leta odhod s slovenskega trga napovedali švedski lastniki televizije TV3, so svoj odhod napovedali tudi v slovenski podružnici norveškega Norkringa.

slednjega je med drugim botrovala prav odločitev o ugasnitvi TV3, saj je ta bil edini program, ki je še gostoval v Norkringovem omrežju.

"Ugotavljamo, da nismo dosegli zastavljenega cilja, to je vzpostavitev zdravega poslovanja podjetja," je v sporočilu za javnost poudaril Torbjorn Odegard Teigen, izvršni direktor norveške družbe Norkring, lastnika istoimenske slovenske podružnice.

Z demontažo omrežja bodo začeli v prihodnjem mesecu Izvršni direktor slovenske podružnice Roman Šmidovnik pa je ob tem izrazil obžalovanje, da se iz Slovenije zaradi neurejenega poslovnega okolja umika še en tuj investitor. Z demontažo omrežja bodo začeli v prihodnjem mesecu.

V Pro Plusu niso zainteresirani za Norkringovo omrežje Neuradno se že pojavljajo ugibanja, da bi odhod Norvežanov lahko predstavljal priložnost za Pro Plus, da od Norkringa odkupi njihovo infrastrukturo. Na multipleks B bi lahko poleg svojih neplačljivih kanalov prenesli še plačljive programe Pop Non Stop. V Pro Plusu so sicer danes dejali, da niso zainteresirani za Norkringovo omrežje.

Slovenija je decembra 2010 dokončno prešla z analognega na digitalni način oddajanja prizemnega televizijskega signala na osnovi tehnologije DVB-T. To je pomenilo, da so gospodinjstva, ki televizijske kanale sprejemajo prek navadnih anten, morala nabaviti ustrezne nove televizorje ali sprejemnike.

Prvi multipleks upravlja RTV Slovenija, drugega, komercialnega pa Norkring. Prek omrežja RTV Slovenija oddajajo na nacionalni ravni TVS 1, TVS 2, TVS 3, POP TV, Kanal A, Pink Si, na regionalni pa še nekaj regionalnih televizij.

Multipleks B zapustil Pink Si, zdaj bo ostal tudi brez TV3 Norkring ves čas svojega delovanja v Sloveniji ni uspel pritegniti komercialnih programov - lani ga je zapustil tudi Pink Si, zdaj bo ostal tudi brez TV3. Švedski lastniki slednjega so se namreč v začetku leta zaradi nekonkurenčnega okolja in neodzivnih državnih organov odločili za odhod iz Slovenije. Družba Prva TV bo program TV3 oddajala predvidoma do marca.

Kazenska ovadba zoper vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija Norkring je sicer pred časom vložil kazensko ovadbo in prijavo na protikorupcijsko komisijo zoper vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija, ker da krši regulatorne odločbe v zvezi z oddajanjem programov v multipleksu A. Pritožil se je tudi na Evropsko komisijo, varuha konkurence in agencijo za pošto in elektronske komunikacije.

Na RTVS zavračajo očitke V RTV Slovenija očitke zavračajo, hkrati pa odločitev Norkringa o odhodu vidijo kot znak majhnosti trga slovenskih televizijskih postaj, saj število programov, ki so sposobni plačevati strošek oddajanja v multipleksu, ne zadošča niti za en sam multipleks.

Apek odločitev obžaluje, saj se s tem zmanjšujejo zmogljivosti celotne infrastrukture Agencija za pošto in elektronske komunikacije obžaluje napoved Norkringa, saj da se s tem zmanjšujejo zmogljivosti celotne infrastrukture. Umik po njihovih navedbah očitno kaže, da v Sloveniji medijski prostor ni dovolj razvit, saj ne zagotavlja dovolj vsebin, ki bi zadovoljivo napolnile dva multipleksa z zmogljivostjo prenosa 16 do 18 programov.

"Čeprav nismo odgovorni za razvoj medijskega prostora, nas takšno stanje skrbi, verjetno pa bi moralo skrbeti tudi tiste, ki so zanj odgovorni," so pojasnili v agenciji za pošto in elektronske komunikacije.

ZPS poziva k obogatitvi ponudbe programov prizemne televizije Oglasila se je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki je pozvala vse pristojne, naj obogatijo ponudbo programov prizemne televizije. Z umikom Norkringa bo namreč prostora za nove programe še bistveno manj, s tem pa tudi priložnosti, da se potrošnikom omogoči brezplačno spremljanje bogate televizijske ponudbe.

Hribar: Ovire v poslovnem okolju se trudimo odpravljati Generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar je v odzivu na informacijo o odhodu Norkringa pojasnil, da se zavedajo ovir v slovenskem poslovnem okolju in se jih trudijo odpravljati.

Generalni direktor direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Marjan Turk pa je povedal, da odhod Norkringa obžalujejo, če bo do njega res prišlo. Dodaja še, da če bo do odhoda prišlo, to zagotovo ne bo pozitivno vplivalo na ugled Slovenije v tujini.

Odhod je napovedal tudi TV3 Spomniti velja, da je v začetku leta odhod s slovenskega trga napovedala švedska skupina MTG, ki je bila prisotna v Sloveniji s televizijskim programom TV3. Prav to je bil eden glavnih razlogov tudi za odhod Norkringa. TV3 je bil namreč še edini program, ki je oddajal prek njihovega omrežja v Sloveniji.

Ne gre pozabiti, da so nemški lastniki v fazi selitve proizvodnje črnomaljskega Secopa iz Slovenije, že pred leti pa je nad slovenskim trgom mobilne telefonije obupal Wester Wireless International z blagovno znamko Vega.

Slovenijo zapustili tudi Dairy Queen, Quick in Subway Poleg tega so Slovenijo zapustili denimo tudi upravljalci verig restavracij s hitro prehrano, kot so na primer Dairy Queen, Quick in Subway. Lani je Slovenijo zapustil tudi nemški kataloški trgovec Neckermann.

Ne spreglejte