Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sharp Japonska Poljska monitor LCD

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 14.24

8 let

Sharp razmišlja o umiku z evropskega trga

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Japonski proizvajalec načrtuje ustavitev dobave večje skupine izdelkov v Evropo, med katerimi so tudi njihovi televizorji.

Kdaj ste nazadnje pri nas (ali v nam sosednjih državah) v trgovinah videli kakšen izdelek te japonske blagovne znamke? Če se uresničijo napovedi, ki prihajajo iz dežele vzhajajočega sonca, bo snidenje s Sharpovimi izdelki morda že kmalu postalo zgodovinska kategorija. Drugje se bolj splača Ne dosegamo zadostne rentabilnosti, zato se bomo usmerili na trge domače Japonske ter Azije in Severne Amerike, kjer dosegamo boljše rezultate, napovedujejo v vodstvu podjetja, ki je oralo ledine in postavljalo mejnike, ko je bila tehnologija zaslonov s tekočimi kristali še v povojih. Celotna Evropa namreč v strukturi dohodkov Sharpa zunaj domovine dosega le okoli osem odstotkov, zato taka odločitev, ki bo verjetno najbolj zabolela (najmanj) 300 zaposlenih v njihovih vzhodnoevropskih obratih. Evropska razprodaja Sharp se o prodaji svoje poljske tovarne televizorjev že pogovarja s tajvanskim podjetjem TPV Technology, ki načrtuje nadaljevanje proizvodnje z ohranitvijo imena Sharp. Če se ta prodaja zgodi, bo imel Sharp v Evropi le še dober poldrugi odstotek tržnega deleža.

Japonci se bodo predvidoma umaknili tudi iz skupnega podjetja z italijansko energetsko družbo Enel, ki se ukvarja s solarnimi paneli. Japonci bodo svoj delež Italijanom prodali za predvidoma tri milijarde japonskih jenov (dobrega 21,6 milijona evrov).

Podobna usoda lahko doleti tudi Sharpovo belo tehniko na evropskem trgu. O tem naj bi že potekala pogajanja s turškim proizvajalcem Vestel, ki že proizvaja širok razpon gospodinjskih aparatov, televizorjev in druge elektronike za, kot so zapisali, vodilne japonske in evropske blagovne znamke za potrebe trgov 140 držav.

Neimenovani vir, ki ga povzema Reuters, sicer poudarja, da gre za zelo občutljiva pogajanja v povojih in da končnih odločitev še niso sprejeli. Sharp je do zdaj uradno izjavil le, da "obravnavajo različne možnosti za prestrukturiranje svojega evropskega poslovanja".

Ne spreglejte