Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
14.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Viber Skype WhatsApp Savdska Arabija aplikacija

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 14.45

7 let, 12 mesecev

Po Viberju še WhatsApp in Skype?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Savdska Arabija načrtuje blokado priljubljene aplikacije WhatsApp, če s podjetjem v ZDA, ki upravlja aplikacijo, ne bo dosegla zadovoljivega dogovora.

Komisija za komunikacijo in informacijsko tehnologijo je ta mesec že blokirala Viber, aplikacijo, ki omogoča brezplačne telefonske klice in pošiljanje SMS-sporočil vsem uporabnikom, ki imajo na svojo napravo naloženo aplikacijo. Podobno usodo morda čaka tudi aplikacijo WhatsApp, ki pristriže kar velik del prihodka ponudnikom elektronskih telekomunikacij s strani mednarodnih klicev in sporočil. Ravno to je težava, obenem pa jim sive lase dela tudi njegova svetla prihodnost. Ravno zdaj doživlja neverjeten mednarodni razcvet – v teh dneh je podrl nov rekord: v 24 urah so njegovi uporabniki prenesli kar 27 milijard sporočil. Njegova prednost, podobno kot pri preostalih takšnih storitvah, je brezplačno pošiljanje sporočil in tistih z multimedijsko vsebino, ki vsebujejo glasbo, video in internetne povezave. Sporočila je mogoče pošiljati individualno ali pa skupinsko, dostopna pa je uporabnikom operacijskih sistemov, kot so Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry in Symbian.

Blokada na ramadan? Komisija za komunikacijo in informacijsko tehnologijo je že v pogovorih z WhatsAppom in drugimi podobnimi komunikacijskimi platformami za primerno sodelovanje s saudskimi ponudniki elektronskih komunikacij, a do zadovoljivega dogovora še ni prišlo. Kot je objasnil Abdulah Al Darab, guverner omenjene komisije, je do blokade Viberja prišlo zaradi neskladja, podobno pa se lahko zgodi WhatsAppu in Skypu. Viber, WhatsApp in Skype naj bi celo kršili nekatere zakone, a ni popolnoma jasno, kakšne kršitve naj bi izvajali. Kdaj bi se blokada priljubljene aplikacije lahko zgodila, Al Darab odgovarja, da najverjetneje še pred nastopom ramadana, ki se letos začne 9. julija.

Mobilna penetracija je ob koncu leta 2012 v Savdski Arabiji dosegla 188 odstotkov, kažejo podatki komisije. Savdska Arabija ima 15,8 milijona internetnih naročnikov, povprečni uporabnik pa naj bi po podatkih YouTuba pregledal kar trikrat več videovsebin na dan kot ameriški uporabnik.

Ne spreglejte