SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako varno je vaše geslo?

1

termometer

Človekov najboljši prijatelj je odličen v varovanju doma, ampak kar zadeva varovanje spletnih računov, pa je hišni ljubljenček najslabša mogoča izbira.

Vsaj tako gre verjeti, če sodimo po študiji Googla, ki je na 2000 ljudeh izvedel anketo o njihovih navadah pri izbiranju gesel. Raziskava je razkrila precej skrb vzbujajoče dejstvo: gesla večine temeljijo na znanih in dostopnih informacijah oziroma podatkih, kar v praksi pomeni, da bi se v številne osebne račune lahko vdrlo že samo s preprostim in malce logičnim ugibanjem.

Če za svoja gesla uporabljate kakšno od zgoraj naštetih izbir, potem bi bilo morda pametno razmisliti o zamenjavi. Vsaj če ste malce paranoični in mislite, da vsako sekundo nekdo opreza za vami. Navsezadnje je do informacij, kot so raznorazna imena, športne ekipe, datumi rojstev ter obletnice, precej lahko dostopati, že če znate vsaj malo pobrskati po profilih na Facebooku in podobnih družbenih omrežjih. Zato je splošno priporočljivo tudi "laganje" pri nastavljanju varnostnih vprašanj omenjenih storitev.

Odprta vrata na stežaj Raziskava je sicer pri izbiranju gesla razkrila še kar nekaj drugih slabih navad: skoraj polovica vprašanih (48 odstotkov) je kakšnega od svojih gesel že delila z nekom drugim, trije odstotki pa so že zabeležili gesla na lističe papirja poleg svojega računalnika, kar je digitalni ekvivalent puščanju odprtih vhodnih vrat ponoči, ko nikogar ni doma.

Izgovorov za slabo izbiro gesla dandanes ni več. Na spletu je na tisoče nasvetov, kako sestaviti kolikor toliko učinkovito geslo, da bo varno vsaj pred ženo in sosedom, zato le urno tipkovnico pod prste in v gradnjo varne virtualne ograde.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin