SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako hitro vas lahko najdejo na internetu?

1

termometer

Na spletni strani Amiunique.com lahko preverite, ali glede na podatke, ki jih v medmrežje pošilja vaš brskalnik, spadate med edinstvene ali povprečne uporabnike interneta.

Chrome, Firefox, Internet Explorer in drugi brskalniki med obiskovanjem spletnih strani za sabo puščajo t. i. prstne odtise, ki jim nato sledijo oglaševalci, agencije, ki zbirajo podatke, in celo nepridipravi. Snovalci spletne strani Amiunique.org (slovenski prevod naslova URL se glasi Ali sem edinstven?) so zato razvili orodje, ki uporabniku pokaže, kako lahko bi ga bilo izslediti glede na digitalne drobtinice, ki jih po internetu trosi njegov brskalnik.

S podatki, kot sta tip in različica brskalnika, operacijski sistem, ki ju poganja, privzeto nastavljen jezik in časovni pas, je mogoče določiti, ali uporabnik spada med edinstvene ali povprečne (generične) prebivalce spleta. Amiunique v našem primeru pravi, da nas je lahko izslediti, saj je naš brskalnik eden od malce več kot štirinajsttisočih, ki so si med samo precej podobni. Čeprav so naše nastavitve zelo splošne (brskalnik Chrome, Okna 7, centralni evropski časovni pas), nas izdaja slovenski jezik, ki je kot privzet nastavljen le v 0,4 odstotka vseh analiziranih brskalnikov.

Internetne skrivalnice Kako torej poskrbeti, da bomo na spletu manj opazni oziroma se bomo zlili s sivim povprečjem? Za slovenskega uporabnika konkretno razliko naredi že sprememba privzete slovenščine v angleščino, ki je po podatkih Amiunique prvi jezik skoraj polovice svetovnih spletnih brskalnikov. Prav tako boste bolje skriti, če ste uporabnik novejših Oken (7, 8) in ne Mac OS ali Ubunta, vaš izbrani brskalnik pa je katerikoli član svete trojice Chrome/Firefox/IE in ne Safari ali Opera.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin