Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
13.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

hekerji napad Matic Tomšič

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 13.33

6 let, 7 mesecev

Hekerski napadi na srčne spodbujevalnike: Plačaj ali umri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leta 2016 bodo kiberkriminalci začeli napadati osebno elektronsko medicinsko opremo, kot so srčni spodbujevalniki, in izsiljevati njene lastnike, napoveduje analitično podjetje Forrester.

"Želiš še naprej uporabljati srčni spodbujevalnik in živeti? Plačaj odkupnino." Mogočo uresničitev takšnega scenarija že za prihodnje leto napovedujejo računalniški strokovnjaki analitičnega podjetja Forrester. Pričakujejo namreč, da se bodo kmalu začeli dogajati hekerski napadi na elektronsko medicinsko opremo, ki ljudi drži pri življenju in ki jo je mogoče upravljati na daljavo – srčne spodbujevalnike ali inzulinske črpalke, na primer.

Nova vrsta izsiljevanja Heker, ki bi pridobil dostop do takšne naprave ali omrežja, v katerega je povezana, bi jo lahko okužil z zlonamerno programsko opremo, podobno računalniškemu ransomwaru, kot je Cryptolocker. Ta zaklene datoteke na računalniku in uporabniku dostop znova omogoči le takrat, ko plača odkupnino.

Če bi se zgodil takšen napad na srčni spodbujevalnik, bi bilo na kocki precej več kot nekaj fotografij in računalniških dokumentov. Uporabnika, ki ne bi želel plačati odkupnine, bi heker z aktiviranjem elektronske naprave kadarkoli lahko spravil v smrtno nevarnost ali ga celo ubil, opozarjajo pri Forresterju.

Ranljivih je več kot 300 naprav Pri Forresterju še menijo, da je izvedba teh napadov vsekakor mogoča, ker proizvajalci tovrstnih naprav kljub opozorilom izboljšavi protokolov za zaščito oddaljenega dostopa še vedno ne posvečajo bistvene pozornosti.

Ameriška agencija za nadzor nad hrano in zdravili FDA je sicer že leta 2013 pri več kot 300 primerih osebne medicinske elektronike odkrila varnostne pomanjkljivosti, povezane z oddaljenim dostopom.

Uspešen umor "pacienta" s srčnim spodbujevalnikom se je že zgodil Univerzitetni raziskovalci na univerzi v ameriški zvezni državi Alabama so usoden hekerski napad na srčni spodbujevalnik uspešno izvedli septembra letos, ko jim je uspelo "ubiti" izložbeno lutko. iStan, kot je lutki ime, v sebi skriva skoraj popolno repliko človeškega kardiovaskularnega sistema. Kot pravijo raziskovalci, iStan krvavi kot pravi človek, na stres – v tem primeru ga je povzročil preveč dejaven spodbujevalnik – pa se zelo podobno kot človeško odziva tudi njegovo srce.

Ne spreglejte