Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 3. 2018,
7.44

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Google facebook davek obdavčitev

Sreda, 21. 3. 2018, 7.44

6 let

Bruselj bo predlagal davek za Google in Facebook

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Google, Evropska unija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija bo predlagala obdavčitev digitalnih velikanov z znatnimi prihodki v EU, kot sta Google in Facebook. Predlogi temeljijo na načelu, da je treba prihodek obdavčiti tam, kjer je ustvarjen. EU namreč digitalnim titanom očita, da se s prijavo dobička v članicah z nizkimi davki, kot sta Luksemburg in Irska, izogibajo pravični obdavčitvi.

Komisija naj bi predlagala triodstotni davek na promet podjetij z letnim prihodkom nad 750 milijoni evrov in letnim obdavčljivim prihodkom v EU nad 50 milijoni evrov.

Davek naj bi bil le začasna rešitev, ki bi jo Unija uresničila, če ne bi bilo globalnega dogovora o tem, kako zagotoviti obdavčitev prihodka tam, kjer je ustvarjen.

Luksemburški premier Xavier Bettel postavlja pod vprašaj modrost teh predlogov v času zaostrovanja trgovinskih odnosov med EU in ZDA zaradi načrtovanega zvišanja ameriških uvoznih carin za jeklo in aluminij.

Luksemburški premier Xavier Bettel je skeptičen. Pod vprašaj postavlja modrost teh predlogov v času zaostrovanja trgovinskih odnosov med EU in ZDA. | Foto: Reuters Luksemburški premier Xavier Bettel je skeptičen. Pod vprašaj postavlja modrost teh predlogov v času zaostrovanja trgovinskih odnosov med EU in ZDA. Foto: Reuters Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je pretekli teden ameriškemu finančnemu ministru Stevenu Mnuchinu poslal pismo z zagotovilom, da Bruselj ne meri na nobeno posamezno podjetje ali državo.

ZDA nasprotujejo predlogom, ki merijo na digitalna podjetja, saj ta pomembno prispevajo k rasti v ZDA, nove davčne obremenitve pa bi rast zavrle ter škodile delavcem in potrošnikom.

Pravična obdavčitev digitalnega gospodarstva je po navedbah Bruslja nujna, saj veljavna davčna pravila, ki so bila oblikovana za tradicionalno gospodarstvo s fizično prisotnostjo v neki državi, ne upoštevajo realnosti, ki vse bolj temelji na neoprijemljivem.

A v EU glede tega vprašanja ni soglasja, ki je nujno za odločanje o davkih, zato se že omenja možnost okrepljenega sodelovanja - uvedbe davka v skupini voljnih držav, pri čemer je slišati svarila pred ponovitvijo zgodbe z davkom na finančne transakcije.

Ne spreglejte