SiolNET. Digisvet Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Apple ne bo gradil na Irskem

0,03

termometer

Apple
Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes sporočil, da odstopa od načrtov za gradnjo 850 milijonov evrov vrednega podatkovnega centra na Irskem. Razlog je gozd, ki ga okoljevarstveniki ostro branijo in zaradi katerega so zastali postopki pridobivanja gradbenega dovoljenja.

"Pred leti smo vložili prošnjo za gradnjo podatkovnega centra v Athenryju. Kljub vsem našim prizadevanjem so nas zamude v procesu pridobivanja dovoljenj prisilile spremeniti načrte, zato ne bomo nadaljevali," je v izjavi zapisalo podjetje.

"Čeprav smo razočarani, ta težava ne bo zadušila našega zanimanja za prihodnje projekte na Irskem v luči rasti našega poslovanja," so dodali.

Obeta se več kot 300 delovnih mest

Velikan iz Silicijeve doline je februarja 2015 naznanil, da bo nedaleč od mesta Athenry v okrožju Galway zgradil nov center. Investicija bi prinesla več kot 300 začasnih in stalnih delovnih mest ter bi bila največja zasebna investicija na zahodu Irske.

Načrtom podjetja so se nasproti postavili okoljevarstveniki ter lokalni prebivalci.

Apple je sicer obljubljal, da bo center skril v gozdu, da bo poskrbel za kompenzacijo za vso povzročeno okoljsko škodo in da bo center poganjala obnovljiva energija.

Apple je šampanjce odpiral že oktobra lani, ko je višje sodišče zavrnilo tožnike, a je nato prejšnji teden vrhovno sodišče nasprotnikom projekta odobrilo možnost pritožbe, kar pomeni dodatno podaljševanje postopka. Apple je šampanjce odpiral že oktobra lani, ko je višje sodišče zavrnilo tožnike, a je nato prejšnji teden vrhovno sodišče nasprotnikom projekta odobrilo možnost pritožbe, kar pomeni dodatno podaljševanje postopka. Foto: Reuters

Odločitev za Irsko je padla zaradi ugodnih davkov

Ameriško podjetje ima svoj evropski sedež v Corku na Irskem. Država ga je pritegnila z ugodno davčno obravnavo, kar pa je zmotilo Evropsko komisijo, ki to ocenjuje za državno pomoč. Bruselj je Irski naložil, da od Appla izterja dodatnih 13 milijard evrov neplačanih davkov iz prejšnjih let.

Irska in Apple sta se pred časom dogovorila, da bo velikan iz Silicijeve doline denar nakazal na poseben skrbniški račun, kjer bo naložen do razpleta pritožb Appla in Irske na odločitev Bruslja. Vanj naj bi začel sredstva vplačevati v tem četrtletju in ga napolnil do konca tretjega trimesečja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin